Триван: До краја године резолутне мере око пластике

БЕОГРАД: Србија жели да прати све значајне одлуке у области животне средине па ће "свакако ићи ка томе што је ЕУ одлучила" рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван поводом закона којим је Европски парламент забранио пластичне предмете за једнократну употребу. 
plastika, pixabay
Фото: pixabay.com

"Свакако идемо ка томе што је Европска унија на неки начин одлучила. Ми знамо за то, они су већ раније заузели политички став да ће ићи ка томе и сада га формализују. И видећете да ћемо већ до краја ове године имати врло резолутне мере које ће ићи у том правцу", одговорио је Триван на питање о европском закону којим ће од 2021. у ЕУ бити забрањени прибор за јело и пластични тањири за једнократну употребу, пластичне сламке, штапићи за уши од пластике, као и штапићи за придржавање балона, те кутије за храну и чаше од експандираног полистирена.

Он је подсетио да је неке пилот мере, као оне за пластичне кесе у Србији већ примењене. 

На питање када ће мере око пластике заживети у Србији, Триван је одговорио: "То ћемо видети".

"Морамо да добро проанализирамо ситуацију у својој земљи због пуно, не само интереса, него и конкрентих ситуација које ће се догодити потенцијалним укидањем коришћења пластике. Мора се паметно приступити, анализирати темељно, а што се мене тиче несумњиво је да ћемо ићи ка тој одлуци само је питање самог термина када ћемо то урадити", рекао је Триван. 

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести