Триван: Циљати на мултинационалне компаније

БЕОГРАД: Јубиларни 10. Међународни фестивал зелене културе - Грин фест одржава се од 15. до 18. октобра у Дому омладине Београда под слоганом „Промени игру. Будућност је на земљи.", а свечано га је синоћ отворио министар заштите животне средине Горан Триван.
trivan, tanjug
Фото: TANJUG/ BOJAN STEKIC

Триван је указао, да би свет постао боље место за живот, и стање планете заиста променило на боље, потребна је промена игре, као што Фестивал поручује, а манифестације као што је Грин фест дају значајан допринос управо таквим променама које буде оптимизам.

Свет уназад 40 година покушава да се бави планетом и одрживим развојем, али ту где смо стигли је нигде, зато што просечна годишња температура ваздуха и даље расте, што значи да нешто мора да се промени, указао је Тиван.

Циљеви нису добро пројектовани 40 година, због чега би данас требало да циљамо на власнике технологија, а то су мултинационалне компаније.

То је мета, њих је потребно убедити, и напретка у заштити животне средине неће бити уколико се то не схвати, нагласио је.

„Никаква политика неће бити могућа уколико не урадимо овај део посла који је зелен, у свим земљама, и развијеним и неразвијеним, и то јесте идеја и решење“, истакао је, додајући да благу промену која даје оптимизам наговештавају делимично и филмови уврштени у програм Фестивала.

Триван је одао признање организаторима, указујући на велики лични допринос директора и програмског директора Фестивала Иване Јовчић и Владана Шћекића да се фестивал еколошких филмова развије у јединствени културни догађај који мења перцепцију сагледавања еколошких тема, саопстило је ресорно министарство.

Он је рекао да ова манифестација која поручује колико је важно бавити се заштитом животне средине, истовремено показује да не постоји држава, влада, грађани, који могу да функционишу без ентузијазма и упорности младих људи и организација цивилног друштва.

Министарство заштите животне средине који је један од покровитеља Греен Фест-а наставиће да подржава ову и сличне манифестације, рекао је министар Триван и позвао и друге невладине организације да конкуришу за средства које додељује Министарство путем јавног конкурса, и учине нове кораке да се промени свест људи, и побољша стање животне средине.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести