Триван: Циљ је да 41 проценат Србије буде под шумама

БЕОГРАД: Србија проблем загађења ваздуха настоји да реши пошумљавањем и такав начин решавања проблема пренела је учесницима прве Министарске конференције "Иновативна решења против загађења у јужној и југоисточној Европи" коју организује "УН Енвиронмент" програм - УНЕП.
e
Фото: pixabay.com

"Шумама се мора газдовати као ресурсом и зато желимо да 41 одсто земље буде пошумљено", рекао је Триван на скупу и прецизирао да је Србија пошумљена 27 процената што је, каже, врло добро.
Проблем је Војводина, где је пошумљено 6 до 7 одсто, рекао је он и додао да се ради на проналажењу начина да се тај проценат повећа.
"Кина је пример за пошумљавање и на том смо трагу", рекао је Триван и навео да Министарство заштите животне у сврху пошумљавања издвојило 40 милиона динара.

На тај конкрус јавило се 12 локалних самоуправа, рекао је Триван и изразио очекивање и потребу да број општина буде већи.
"Инсистирамо на новим иновативним моделима који могу да промене ситуацију за 10 година", рекао је он.
На дводневном скупу који је у Београду окупио представнике 20 земаља јужне и југоисточне Европе размењена су искуства и иновације на пољу заштите животне средине као и предлози за решаваје проблема загађења природе у овим државама.
Триван је изразио задовољство што је Београду и Министарству припала част да организује скуп и додао да је УНЕП ту донео одлуку на основу поверења које је Србија задобила огромним активним учешћем на свим скуповима о екологији и животној средини, али и због тога што је покретач бројних иницијатива.
"Скуп ће помоћи да се потези вуку ефикасније и експлицитније, да будемо интегрисанији и размењујемо иновације како би побољшали квалитет животне средине на добробити човечанства", рекао је он.
Директор УНЕП-а за Европу Гатано Леоне изразио је задовољство скупом и посвећеношћу ученица у решавању проблема од којих је, како је оценио, њавећи уништавање биодиверзитета и екосистема.
"Кључ целог процеса је прелазак са линеарне економије на цирукларну која омогућује да се материјали и ресурси поново користе", рекао је Леоне.

 

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести