Триван: Брига за планету је брига за будуће генерације

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван поручио је поводом обележавања Међународног дана планете Земље, да човечанство има будућност ако је имају сва жива бића на планети.
goran trivan
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Брига за добробит планете, за животну средину је брига за човека, за здравље свих нас и будућих генерација, истакао је Триван.

Триван је навео да се Међународни дан планете Земље обележава као подсетник да нам Земља и њени екосистеми дају живот, подсетивши да су овај датум УН одредиле као дан борбе против нарушавања животне средине. 

Као највећи празник планете Земље требало би да утиче на све државе али и појединце да се укључе у глобалну акцију ширења еколошке свести, навео је Триван.

Овогодишња тема светског Дана планете је „Заштити наше врсте - у природи ништа не постоји само“ и фокусирана је на заштиту угрожених врста, која су на ивици изумирања због климатских промена, загађења воде, земље и ваздуха, крчења шума и криволова. 

Ово је глобални апел за спас биљних и животињских врста и упозорење да човечанство има будућност ако је имају сва жива бића на планети, истакао је Триван, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Министар Триван је упозорио да је наша планета Земља све мање плава и зелена. 

Свет се суочава с брзим нестанком и изумирањем биљних и животињских врста. Милиони врста које живе на планети које знамо или тек треба да откријемо су угрожени, указао је Триван.

Како је навео, људска цивилизација је развојем индустрије и великом потрошњом енергије, одговорна за нарушену равнотежу природе и угрожавање биоразноликости доводећи у питање и свој опстанак. 

Сведоци смо одсуства бриге, пажње и одговорности према природи. Често заборављамо да смо и ми део природе, да загађујемо ваздух који дишемо, да трошимо и загађујемо воду која није неограничен ресурс, да је све што чинимо узрок и последица стања животне средине како на локалном тако и на глобалном нивоу, навео је министар.

Триван је нагласио да Србија активно учествује у решавању глобалних еколошких проблема и стварању одрживе будућности, додајући да је Министарштво заштите животне средине посвећено успостављању законодавно-стратешког оквира заштите и унапређења животне средине Србије и достизању европских еколошких стандарда. 

Урађена је преговарачка позиција за Поглавље 27 чије се усвајање очекује до краја године. Ове године ће бити усвојен Закон о климатским променама и  прва национална Стратегија борбе против климатских промена са акционим планом, напоменуо је Триван. 

Стручно и финансијски подржавамо општине у акцијама пошумљавања и у изради пројектно-техничке документације која је предуслов за изградњу 360 система за прераду отпадних вода, додао је Триван.

Навео је и да се ради на моделу Зеленог фонда који ће бити инвестициони механизам покретања еколоšког развоја, као и да су покренуте иницијативе за забрану увоза старих аутомобила са еуро 3 мотором како би се смањило загађење ваздуха, као и акцију на смањењу употребе пластичних кеса.

Све ово није могуће успешно радити без заједничке снаге читаве Србије. Свако од нас може да да свој допринос, да посадимо дрво, да не прлламо паркове, шуме и реке, да не загађујемо ваздух, не користимо и не бацамо пластику, нагласио је Триван.

Триван је позвао све институције, општине, пословни сектор, организације цивилног друштва и научно-истраживачке заједнице, медије и грађане да се заједно изборимо за здравље наше планете и одговоримо изазову климатских промена, како бисмо сачували богаство нашег биодиверзитета и унапредили нашу животну средину и обезбедили одржив развој будућим генерацијама. 

Мајка Земља и њени екосистеми су наш дом. Волимо своју планету Земљу као што волимо свој дом, своју породицу, закључио је Триван.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести