Топлотни талас иде према истоку, у Београду 39 степени

БЕОГРАД: Како се топлотни талас креће према источној Европи, температуре су данас скочиле на 39 степени у Србији, иако би пљускови увече могли донекле да донесу олакшање.
vrucina sunce
Фото: pixabay.com

Лекари упозоравају старије да остану код куће, пренео је АП.

Нагли пораст температуре дошао је после више недеља неуобичајено јаких олуја у деловима Србије, Бугарске, Румуније, Босне и Херцеговине и Хрватске које су изазвале поплаве и екстремну влажност.

И док су Србија и остатак Балкана изложени великим врућинама међународна група експерата задужена за процену климатских промена упозорила је да се Европа суочава с перспективом чешћих и интензивнијих врућина.

У данашњем извештају који се односи на процену температура у француском граду Тулузу између 26. и 28. јуна, "Ворлд ведер атрибјушен" је саопштила да је сваки топлотни талас који се данас дешава у Европи постао "вероватнији и интензивнији услед климатских промена које су изазвали људи". 

Они су открили да су екстремни услови измерени током тог тродневног периода пет до десет пута вероватнији сада него 1900. године, пре него што су емисије гасова стаклене баште имале велики утицај на атмосферу.

Група експерата је саопштила да је топлотни талас који је прошле седмице погодио велике делове Европе довео до појаве неколико историјских рекорда у Француској, Швајцарској, Аустрији, Немачкој, Чешкој и Шпанији.

У Немачкој, хиљаде ватрогасаца, војника и припадника цивилне одбране данас се боре против великог пожара на подручју које се користио за војне вежбе на северу Немачке након више недеља сувог времена.

Званичници су рекли да је пожар у Лубтену, око 170 километара северозападно од Берлина, највећи у историји покрајине Мекленбург-Западна Померанија.

Према речима покрајинског званичника Штефана Штернберга, погођено око 600 хектара шума и растиња.

Он је рекао да има све више доказа да је пожар подметнут. 

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести