Тиодоровић: Велики број заражених због кашњења с мерама

БЕОГРАД: Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас да су мали проценат вакцинисанх грађана, као и кашњење са доношењем ригорозних мера, узрок великог броја новозаражених пацијената.
tiodorovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Тиодоровић је за Танјуг истакао да коначне одлуке о мерама доноси Влада и да се приликом доношења одлука мора узети у обзир и очување економског система у земљи.

Струка износи предлоге који се искључиво однсе на здравље људи, док очување економског система, како је поручио, обезбеђује неометан рад здравства.

"И једно и друго је веома важно, дакле здравље пре свега, али морамо одржати економију, јер без ње нећемо одржати здравље", поручио је Тиодоровић.

Упитан када је био неусаглашен са одлуком владе, Тиодоровић је истакао три ситуације.

Прва се односи на јул претпрошле године када се омогућио рад сплавова и ноћних клубова, без обзира што је у Београду био забележен велики број заражених људи и велики број пацијената са тешком клиничком сликом.

Тиодоровић је затим истако да је током лета 2021. требало да се вакцинише 70 одсто становника Србије, али да је вакцину примило свега 58 одсто грађана.

Као трећу ситуацију када се није сложио са одлуком Владе, епидемиолог је навео организовање прослава за новогодишње празнике.

"Београд је јако примамљива дестинација, али након организовања прославе дочека, скочио је број зараженх и омрикроном и делта варијантом. Прошле године када није било прослава био је мањи удар", казао је он.


Епидемија још није готова

Бранислав Тиодоровић је нагласио да то што неки грађани мисле да је епидемија короне завршена, доводи до тога да заврше трагично и фатално.

Објаснио је да је ситуација вандредна иако се омикроном углавном заражавају млађи људи, код којих је клиничка слика лакша.

Навео је и да велики број људи прође без симптома, али да старији, невакцинисани и хронични болесници имају тешку клиничку слику.

Прокоментарисао је да су многе земље укинуле ванредне мере и нагласио да оне нису укинуле дистанцу и ношење маски у затвореном простору.

Тиодоровић је рекао да се у епидемиолошку ситуацију у нашој земљи умешала и политика, те додао да противници садашње власти не би могли "ништа боље да ураде".

Навео је да се не сме заборавити да је влада у току епидемије направила три ковид болнице, да смо први у Европи имали све вакцине, као и сву опрему и лекове.

Оценио је да у ситуацији са епидемијом у Србији има пуно "политиканства" и закључио да је требало да сви буду национално уједињени у борби против корона вируса.

Поручио је да корона није просла и да је сада присутна флурона, мешавина корона вируса и грипа.

Тиодоровић је казао да ће једино вакцинација спречити ширење вируса и да ће се епидемија зауставити када довољан број грађана прими вакцину.

Похвалио је ски центре на Старој планини који су поставили пунктове за вакцинацију и дозвољавају посете само људи који су имунизовани или имају негативане резултате ПЦР теста.

Тиодоровић је, гостујући на телевизији Танјуг позвао власнике угоститељских објекта и зимских центара широм земље да следе пример са Старе планине, како би се зауставило ширење вируса.


Ванредна епидемиолошка слика у Србији

Епидемиолошка слика у нашој земљи је ванредна с обзиром на то да је забележен рекордан број новозаражених пацијената, казао је Тиодоровић и истакао да је то био разлог зашто се залагао да се одложи полазак ђака у школе.

Он је рекао, гостујући на Танјуг телевизији, да је продужетак распуста или он лајн настава био предлог и педијатара, али да је ипак донета одлука да ђаци сутра крену у школу.

Према његовим речима у овом таласу констатован је повећан број заражене деце.

Навео је да је у ранијим таласима по амбуланти било заражено око 12 деце, а сада у већим градовима тај број достиже и 150.

Тиодоровић је рекао да су епидемиолози били сагласни са педијатрима да се одложи полазак у школе, али је објаснио да је преовладала одлука да се деца врате у школске клупе због чињенице да су "доста пропустили" онлајн наставом, без обзира што је овај модел био добро организован.

"Најбољи начин васпитања и образовања је да деца иду у школу, а то се није могло обезбедити увек, те је за последицу имало то да су деца прилично изгубила у протекле две године", казао је Тиодоровић.

Као још један разлог зашто је донета одлука о поласку у школу Тиодоровић је навео и да деца до 12. гдине по закону не смеју остајати сама код куће.

Казао је да је један од предлога био и да послодавци одобре рад од куће за једног од родитеља.

Поручио је да би 7 до 10 дана одлагања поласка у школе, било значајно за смањење првог удара, јер су деца главни преносиоци како короне, тако и грипа.

Упозорио је да се тек очекује ширење грипа, који је већ присутан на нашим просторима, те подсетио да је овај вирус најактивнији у фебруару.

Одлука да се крене у школу није погрешна, јер је донета у корист ученика, казао је Тиодоровић, али и истакао да је отежавајућа околност у тренутној ситуацији и велики број заражених просветних радника.

EUR/RSD 117.3742
Најновије вести