Тиодоровић: У наредне две до три недеље пуније болнице

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је вечерас да је при крају фаза садашњег таласа короне у којој обољевају млади, људи средњих година, а разбољевају се и деца, док друга фаза тек следи крајем следеће недеље када ће се разбољевати и старији.
tiodorovic yt
Фото: Youtube Printscreen

"У наредне две до три недеље очекујем да ћемо имати пуније болнице када заражавање крене са младих на старије", рекао је Тиодоровић за "Блиц".

Како је објаснио Тиодоровић, млади почињу са блажом клиничком сликом, али оно што следи је прелазак на старије, који су хронични болесници, и они могу бити у проблему након што се деси и та "друга фаза".

Тиодоровић очекује и да бројке почну да падају тек када друга фаза буде при крају, а то не може да буде пре краја месеца или у првој недељи фебруара.

"То није сигурно, али, очекујмо да бројке крену у том тренутку да падају, ако не направимо грешку са одморима и са непоштовањем мера", рекао је Тиодоровић.

Професор напомиње да је ове године потврђен и грип кога прошле године није било.

"Поготово што школе почињу, јер мотор ширења грипа су школска деца. Он ту поцне а онда са преноси у породице, код старијих. Генерално, мислим да ћемо моци негде од половине фебруара да оцекујемо неко смиривање ситуације. Али увек постоји али... иде државни празник, па ако се споји са викендом, па људи крену на одмор, онда може да настане проблем", наводи Тиодоровић.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести