Тиодоровић: Тешко прогнозирати када ће се пандемија завршити

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да актуелне мере за спречавање ширења вируса корона морају да остану на снази и додао да нема потребе за увођењем нових правила.
tiodorovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Тиодоровић је рекао за Блиц да још увек не постоје јасне студије и потпуни увид у омикрон, а ни у нову стелт верзију, те да је тешко прогнозирати да ли ће се пандемија завршити до јуна или до краја године.

"Кратко је време да се може закључивати било шта посебно, али ипак можда можемо рећи да са овим сојевима улазимо у неку завршницу", рекао је Тиодоровић.

Наводи да ће корона временом постати ендемска појава, што значи да неће бити опасна за неке људе напомињујући да морају бити на опрезу сви којима је имунитет у паду.

Тиодоровић је рекао да не постоје неке битне разлике између између стелта и оригиналног омикрона и додао да код већине људи доминирају лакше клиничке слике.

"Доминирају лакше клиничке слике, многи то преболе на ногама, или чак прође са неком лакшом клиничком сликом у кућним условима", каже Тиодоровић.

Са друге стране, истиче Тиодоровић код хроничних болесника може доћи до компликација, што се, каже, види по броју умрлих на дневном нивоу.

"Морамо водити рачуна о људима који имају хронична обољења, о томе млади треба да размишљају како их не би заразили", рекао је Тиодоровић.

Vlada
10.02.2022 • 12:33
Kako je moguce da eksperimentalna vakcina bude obavezna u Austriji? Kako je moguce da se kod nas toliko promovise, iako ima mnogo smrtnih slucajeva od nje?
EUR/RSD 117.3294
Најновије вести