Тиодоровић: Тек следи друга фаза омикрона, оболеваће старији

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да ће садашњи талас епидемије корона вируса имати две фазе и да у првој, која је сада у току, обољевају млађи, деца и људи средње животне доби.
tiodorovic yt
Фото: Youtube Printscreen

У другој фази, која се, како је Тиодоровић рекао за Танјуг ТВ, може очекивати следеће недеље или недељу дана касније, више ће обољевати старији људи, посебно тешки и хронични болесници.

Чињеница да се омикрон сој вируса шири 10 до 15 пута брже него ранији сојеви може направити проблем здравственом систему, који је, навео је Тиодоровић, већ сада на удару јер се број оболелих здравствених радника процењује на између седам и 10 одсто.

"То можзе направити ситуацију да када нам буде требало највише здравствених радника будемо у проблему", рекао је Тиодоровић.

Навео је и да додатни проблем представља то што се у фебруару може очекивати пораст обољевања од грипа, који се већ појавио, а порасту може допринети и наставак школске године, јер су ђаци,како је рекао, мотор ширења грипа.

Тиодоровић је оценио да ковид амбуланте сада трпе огроман притисак који се пренео са тргова и дочека, и да је сада касно да се донесу ригорозније противепидемијске мере.

Њих је, према Тиодоровићевој оцени, требало донети много раније.

Petar
15.01.2022 • 18:49
Kako da ne? Čovek otkrio Ameriku
Бојан
16.01.2022 • 09:31
Старшно мртви градом ходају.Толико је опасан вирус да за две године нас није побио.
EUR/RSD 117.3811
Најновије вести