Тиодоровић: Реално очекивати пораст оболелих од ковид-19

НИШ: Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да је реално очекивати веће проценте оболелих од ковид-19 у наредним данима и апелова на грађане да се придржавају мера.
tiodorovic
Фото: Tanjug/video, arhiva

Он је за РТС рекао да је у наредних 10 до 15 дана реално очекивати пораст процента оболелих, не само због повратника с летовања, већ и због одређених ситуација у Србији.

Како каже, иако подаци говоре да је у Србији најмирнија ситуација у овом делу Европе, то не би требало да изазива оптимизам, него да нас наведе на додатни опрез.

Тиодоровић истиче да на планинама и језерима постоје они који се окупљају по кафићима, ресторанима и сплавовима.

Каже и да, када у једном граду постоји већа контрола спровођења мера, онда постоји појава да се сви селе у суседна места и тамо организују манифестације, свадбе и слично...

Истиче да то није карактеристика одређеног дела земље, већ да се дешава свуда.

Говорећи о повратницима из иностранства, навео је да мисли да су грађани упознати са свиме, да ће на граници добијати упутство које је пре свега апел да брину о свом здрављу и на тај начин, о укупном здрављу популације.

Како је навео, грађани ће добити упутство где могу да се пријаве и електронски оставе одредене податке, а ту је и самопроцена. Све то ће се налазити у бази података и биће доступно лекарима.

Тиодоровић напомиње да је циљ да се што пре открију потенцијални случајеви и да после десет дана, ако нема проблема, следи ођава, а грађани немају ограницење кретања и комуникација.

Ипак, поручује да деца која долазе с летовања не би требало да иду у школе и вртиће десетак дана.

Тиодоровић је рекао да је тешко дати процену за будућност и истакао да смо ми део света, да су границе отворене и да је економија веома важна.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести