Тиодоровић: Могуће и одлагање школске године за седам дана

БЕОГРАД: Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да ће се за десетак дана видети каква је епидемијска ситуација, па ће можда медицински део кризног штаба предложити одлагање почетка школске године за седам дана.
ucionica
Фото: Tanjug/Pixabay.com/ilustracija

Са друге стране, како је навео Тиодоровић за Политику, деца школског узраста тренутно не спадају у категорију оних са највећим бројем заражавања од Ковида, те би школска година могла да почне и 1. септембра.

Он је додао да постоји и предлог да се одељења са 30 ученика поделе на два дела.

"Одлуку о томе како ће школе функционисати морамо да донесемо заједно са просветним радницима. За десетак дана ћемо видети каква је епидемијска ситуација, па дати предлог да се почетак школске године помери за седам дана, јер и тих недељу дана много значи ако може да се избегне ударни талас ковида", рекао је Тиодоровић за Политику.

Тиодоровић је казао да тренутно људи долазе са одмора заражени ковидом, и да често не осећају неке велике тегобе, те се виђају са родбином међу којима има и старијих људи што у већини случајева не доводи до теже клиничке слике.

Он је, међутим, указао, да то може бити опасно и за младе са хроничним обољењима.

"Омикрон може да буде кобан и за млађе особе које имају дијабетес или неку срчану болест. Они спадају у угрожене категорије. Забринут сам јер нам број преминулих не пада тако брзо. Сваког дана имамо између 10 и 15 људи који су због ковида изгубили живот, а међу њима је чак 70 до 80 одсто невакцинисаних", нагласио је Тиодоровић.

Кажао је да је важно да старије особе и хронични болесници приме и четврту дозу вакцине, јер ће их она заштити у великој мери да не доспеју на респиратор и не изгубе живот.

Тиодоровић истиче да је потребно пооштравање мера, јер је, како каже, убеђен да у Србији има много оболелих који и не оду на тестирање, јер су симптоми слабо изражени или их нема.

"Код нас је свега 50 одсто људи вакцинисано па ћемо и даље имати одржавање вируса у популацији. Неко ће лакше, а неко теже поднети ковид. Чак и они који су имали корону нису отпорни на неки нови сој који ће се појавити. Решење је у пооштравању мера, и у овом тренутку је препоручено ношење маски у затвореном простору, за које мислим да би требало да постане и обавезна мера, затим држање физичке дистанце и прање руку", казао је Тиодоровић.

Он је додао да очекује да ће се у будућности једном годишње добијати поливалентна вакцина против ковида која ће штитити од више сојева вируса, и да ће то бити значајно за најугроженије категорије становништва.

Dunavac
17.08.2022 • 12:23
E dosta više sa ovim stručnjacima,samo nešto nagađaju.Pustite đake da redovno idu u školu,kakve vise mere i podele!!!
EUR/RSD 117.3358
Најновије вести