Тиодоровић: До сада вакцинисано 119.711 особа, мере остају на снази

БЕОГРАД: „У Србији је до сада вакцинисано 119.711 особа”, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић и додаје да се тај број повећава из сата у сат.
tiodorovic
Фото: Tanjug/video, arhiva

Он је на конференцији за медије рекао да је у последња 24 сата тестирано 10.638 људи и да је позитивно на вирус корона 1.709 особа.

У последња 24 сата умрло је 19 пацијената, тако да се број преминулих попео на 3.849 особа од почетка епидемије.

" Тренутно је на болничком лечењу 4.731 пацијента код којих је потврђено присуство вируса. На респиратору је 161 пацијент", рекао је он.

Највише позитивних на вирус корона је у Београду -430, НОвом Саду - 93, Крагујевцу и Нишу- 62, Крушевцу- 49, Краљеву - 46, Шапцу- 44, Ужицу -43.

 

Вакцинација није знак за опуштање, до колективног имунитета

Тиодоровић је указао да грађани не треба да схвате вакцинацију као знак за опуштање, све док се не створи колективни имунитет од 60-70 одсто.

Тиодоровић је на конференцији за новинаре рекао да се и даље морају поштовати мере у борби против ковида-19, које би уз вакцинацију крајем пролећа могле довести до сигурније епидемиолошке ситуације.

На питање како се спроводи вакцинација када се пријави особа која је непокретна или тешко покретна, Тиодоровић је рекао да се то организује на више начина наводећи пример Београда где се обезбеђује и превоз до места вакцинације.

Он је казао и да у организацију вакцинације треба укључити и кућну негу нагласивши да у тиму обавезно мора да буде и лекар, а не само медицинска сестра или техничар.

„По нашем закону о заштити становништва од заразних болести и правилнику о имунизацији обавезна је вакцинација у присуству лекара“, подсетио је Тиодоровић.


Постојеће мере остају на снази

„Све постојеће мере остају на снази, одлучено је на данашњој седници Кризног штаба за борбу против вируса корона”, каже Тиодоровић.

Он је рекао да тренутно побољшање епидемиолошке ситуације не треба да завара да "смо у контролисаној ситуацији".

"Далеко смо од тога. Важно је да будемо свесни да морамо очувати ове мере. Да на мерама инсистирамо без одвајања", рекао је он.

Посебно је важно, наводи, да мере остану на снази и да се у том периоду вакцинише што више људи.

"Вакцинација је кренула добро, чак неочекивано добро. Морамо вакцинисати што већи број људи у што краће време. Ниједна земља у односу на број становника нема толико вакцина као Србија", навео је он.

Он је навео да би у наредна два-три месеца уз вакцинацију и створени природни имунитет могли доћи до колективног имунитета

Мере које су на снази су забрана окупљања више од пет људи, обавезне маске у затвореном, ограничено радно време за угоститељске објекте и тржне центре до 20 сати, а продавница до 21 сат.

Кинези могу да нам испоручују и милион вакцина месечно

Тидоровић је додао да Србија нема проблема са испоруком вакцина и да Кинези могу сваког месеца да нам испоруче и милион доза.

На питање да ли постоје проблеми у Србији као у Хрватској која ће морати да обустави имунизацију становништва, јер јој недостаје Фајзерових вакцина, Тиодоровић је рекао да Србија нема застој у испоруци и да све иде предвиђеном динамиком.

"Вероватно би правилан одговор дали Агенција за лекове, Торлак и сви они који учествују из Владе у набавци вакцина, али могу да кажем да у овом тренутку ми немамо застој у било којој испоруци и да то иде динамиком како је предвиђено за испоруку вакцине", рекао је Тиодоровић на конференцији за новинаре.

Каже да је неопходно да се они који су примили Фајзерову вакцину истим цепивом и ревакцинишу.

"Нормално је да обезбедимо и већу количину за оне који су показују интересовање специјално за Фајзерову вакцину. Као што очекујемо и веће количине руске вакцине, Кинези нам могу испоставити сваког месеца милион доза и то може много да користи", рекао је Тидоровић.

Тиодоровић је навео да је Мађарска која је чланица ЕУ на својој територији увела руску вакцину.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести