Тиодоровић: Разматрамо могућност електронског пријављивања

НИШ: Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас да ће сви детаљи функционисања надзора за грађане који се враћају у Србију бити познати до петка, када и почиње примена те мере, а да се разматра и могућност електронског надзора како би обезбедили да се што већи број људи јави.
tiodorovic, tanjug
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr
Тиодоровић је навео да су овом мером желели да обезбеде надзор над путницима који долазе из земаља где је висока стопа активних случајева - Црне Горе, Хрватске, Албаније и Босне и Херцеговине.
 
Односи се на то да покушамо да сачувамо једну доста добру ситуацију, јер смо ми у бољој ситуацији него све земље око нас, рекао је Тиодоровић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.
 
Циљ је, како каже, да се једном мером превенције обезбеди да се наши сународници јаве лекарима у ковид амбулантама или епидемиолозима и лекарима у заводима и институтима или да се макар јаве телефоном у кол центре.
 
"Све ће то бити јасно потпуно до петка. Чак разматрамо могућност да уведемо електронско пријављивање да би на такав начин омогућили да што више људи спроведе те мере и да на тај начин имамо бољи увид у то шта се дешава са људима који су боравили на подручјима где су изузетно лоши резултати", навео је Тиодоровић.
 
Нагласио је да је обавеза свих грађана да се у првих 24 сата јаве, како би се што пре дошло до података где су боравили, да ли имају тегобе, да ли су били у контакту.
 
"Они који имају тегобе без дилеме морају се јавити у ковид амбуланте одмах, то је једино место где ће им се пружити одговарајућа дијагностика, а после тога утврдити терапија", рекао је Тиодоровић.
 
"Они који се не јаве ризикују да ће доћи у ситуацију, можда ћемо добијати податке са границе о томе ко је где прошао и одакле долазе, да буду прозвани због тога и да морају да се јаве лекару. Што би доводили себе у непријатну ситуацију", рекао је Тиодоровић.
 
Указао је да постоји више начина провере, један је када се грађани јаве у ковид амбуланту где ће лекар евиденцију пратити или кроз контролне прегледе или кроз телефонски контакт са њима.
 
"Они који не морају да се јаве у ковид амбуланту, него се телефоном или електронски пријаве, њих ћемо контролисати на тај начин што ћемо их повремено, епидемиолошке службе, њихов изабрани лкар, службе завода за јавно здравље, питати у каквом су стању и да ли је све у реду и тих десетак дана они ће бити под том врстом наџора", додао је Тиодоровић.
 
Полиција и инспекција неће контролисати грађане, поручује Тиодоровић и додаје да се ради о надзору који треба сви заједно да спроведемо и да је веома важна самосвест свих грађана.
 
Указао је да ова мера не значи да ће бити спровођења кажњавања, али не искључује могућност да се то неће увести ако се процени да се ситуација још више усложњава.
 
Нагласио је да деца и млади која се враћају са летовања десетак дана не би требало да иду у школу и факултет.
EUR/RSD 117.5773
Најновије вести