Тешко утврдити како је дошло до масовног оболевања у Јури

БЕОГРАД: Министар за рад Зоран Ђорђевић изјавио је да су контроле инспекције рада у компанији „Јура“ обављане више пута и да се показало да се поштују безбедносне и здравствене мере, те да не може да се утврди ко је крив и како је дошло до тога да се толики број радника зарази.
jura
Фото: Youtube Printscreen

Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је ресорно мнистарство од појаве корона вируса у Србији инсистирало на томе да је безбедност и здравље радника на првом месту и да се поштују мере те да је испекција рада на сваку пријаву која је њеном домену излазила на терен.

Немамо право да ризикујемо било чији живот, и зато је важно да се поштују све дате мере, рекао је пминистар.

Како каже, инспекција рада у „Јури“ је била пет пута до сада и током контроле је утврђено да у тој компанији имају постављене дезобаријере, да су током рада радници имали одговарајући размак, да им је по доласку на посао мерена температура…

Чињеница је да се масовније оболевање појавило сада, а не када је била најгора ситуација што се броја заражених тиче, рекао је Ђорђевић на конференцији за новинаре после седнице Социјално економског савета.

Он је навео и да Инспекција рада има и снимке који показују како је рад у новонасталим околностима, а приликом посете током контрола у тој фирми изгледао.

Не можемо да кривимо било кога, вирус корона је проблематичан јер можете да га носите и да будете заражени а да тога не будете свесни и да немате симптоме, навео је Ђорђевић.

Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката Србије рекао је да представници тог синдиката имају информације да се менаџери и руководство компаније понашају другачије када оду инспектори.

Мислим да је ово могло да се другачије реши и да се радници посаљу на плаћена осуства. Онај ко дође у Србију мора да поштује наша правила рада, рекао је Вуковић и додао да тај синдикат располаже подацима да је у „Јури“ тренутно заражено више од 50 радника.

Не може профит бити важнији од здравља људи, рекао је Вуковић и додао да би чланови СЕС-а требало да се чешће састају и разговарају о жариштима у фабрикама.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић, који је нови председавајући СЕС-а, рекао је да „изгледа да је један део страних корпорација ван домашаја државе“ и да нико не би смео да избегава поштовање правила тако да за последицу добијемо ситуацију да фирме постану нова жаришта корона вируса.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести