СЗО донирала заштитну опрему Клиничком центру Србије

БЕОГРАД: Светска здравствена организација (СЗО) донирала је данас Клиничком центру Србије заштитну опремукоја се састоји од мантила, маски, скафандера, визира у вредности од 800.000 евра, а за неколико дана стижу и заштитне рукавице у вредности од 200.000 евра.
Танјуг/Драган Кујунџић
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Директор Канцеларије СЗО у Србији др Марјан Ивануша каже да та организација земљама чланицама више помаже технички, саветима, али да у време пандемије донирају и опрему неопходну за борбу против вируса корона.

"Успели смо да набавимо већу количину заштитне опреме која је допремљена последњих неколико дана, мањи део још стиже. На тај начин помажемо здравственом систему Србије", рекао је Ивануша за Танјуг.

Помоћник директора КЦС проф. Јовица Миловановић захвалио се СЗО што су препознали Клинички центра Србије као стуб здравственог система Србије.

Он је навео да КЦС није ковид болница, али да је у оквиру свог система имао пет ковид болница и да је у тим болницама лечено 10 одсто свих ковид пацијената који су болнички лечени у Србији.

"Потрошња заштитне опреме је огромна у КЦС и оваква донација нам пуно значи. Ми се максимално трудимо да заштитимо све наше запослене и инсистирамо на правовременој промени опреме", рекао је он.

Маја Милошевић, која се у КЦС брине о безбедности и здрављу запослених захвалила се на донацији.

Она је навела да се током епидемије вируса корона труде да заштитна опрема запослених буде у складу са препорукама СЗО.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек навео је да је важно да се сачува здравствени систем у овом моменту, али и здравствени радници који су изнели велики терет и дали велики допринос у борби која траје скоро годину дана.

"Ова донација, која подразумева више од 300.000 комада заштитних мантила, преко 300.000 заштитних маски - свих врста , стотина хиљада рукавица, визира, управо је један од начина да заштитимо наше здравствене раднике од обољевања", рекао је Ђерлек.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести