Сваки шести пар у Србији има проблем са зачећем

БЕОГРАД: У Србији сваки шести пар има проблем са зачећем, због чега је Удружење "Шанса за родитељство" заједно са Министарством здравља и Фондацијом "Није свеједно", покренуло бесплатан број за вантелесну оплодњу.
s
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи у саопштењу Удружења, путем тог броја сви грађани Србије којима су потребни савети, информације о процесу вантелесне оплодње и процедурама лечења или неопходним документима, моћи ће сваким радним даном од 9 сати до 20 часова да се јаве и добију подршку и одговоре на питања.

Бесплатан национални број за вантелесну оплодњу је 0800 333 030 и основан је у оквиру Центра за вантелесну оплодњу.

Такође, у оквиру тог пројекта свим грађанима биће доступан и бесплатан Водич кроз процес вантелесне оплодње.

Србија се и ове године придружила Европи у обележавању Недеље неплодности од 4. до 11. новембра, која има за циљ подизање свести о проблемима неплодости са којима се све више младих људи суочава.

Председница Удружења "Шанса за родитељство" Сандра Јовановић каже да је неплодност у Србији важна тема и горући проблем, с обзиром на то да, као и у Европи, сваки шести пар има проблем са зачећем.

"Ове године наш задатак је да скренемо пажњу на то колико је важно да на време размишљамо о својој будућности и будућој породици. Велики број људи како у нашој земљи, тако и у Европи, нема довољно информација пре свега о својој плодности, а још мање о лечењу неплодности", указује Јовановић.

Додаје да се едукацијом и информисањем може утицати на промене одређених животних навика, превенцију евентуалних стања и болести које могу утицати касније на зачеће.

Осим бесплатног броја и едукативног дела кампање, Удружење ће 5. новембра од 17:30 сати на свом Јутјуб каналу приказати и документарни филм "Путовање до бебе" - шест различитих, истинитих и искрених прича парова који су се борили или се још увек боре за потомство.
 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести