Стефановић: Предузети све мере да се смањи ризик од поплава

БЕОГРАД: Командант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је данас свим штабовима за ванредне ситуације да хитно предузму све неопходне превентивне и оперативне мере како би се смањио ризик од евентуалних поплава које могу настати услед топљења снега и раста водостоја на рекама. 
Republički štab za vanredne situacije   Foto: MUP Srbije
Фото: Републички штаб за ванредне ситуације Фото: МУП Србије

Стефановић је на ванредној седници Републичког штаба за ванредне ситуације објаснио да ће услед повећања температуре доћи до топљења снега што може изазвати изливање бујичних потока, а можда и река."Важно је да се људи спреме. Влада Републике Србије и њени органи у претходном периоду радили су доста на утврђивању обала", рекао је министар.

Стефановић је навео да је свим субјектима наложено да се успостави потпуна координација активности у извршењу превентивних мера на одбрамбеним линијама и бранама са акумулацијама, како би се обезбедили неопходни услови за одбрану од евентуалних поплава. 

Према његовим речима, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије предузеће све неопходне мере у циљу подизања функционалне способности и ангажовања средстава у случају појаве опасности од поплава, а и координираће ангажовање осталих институција.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић истакао је да је у наредном периоду, имајући у виду хидрометеролошке прогнозе, неопходан потпуни мониторинг и приправност свих снага.

"Током јучерашњег дана имали смо неке превентивне евакуације, али није било озбиљније штете. Сектор за ванредне ситуације појачао је у току претходног дана присуство у Зајечару, упутио два специјалистичка тима и координирано на терену ради са људима из "Србија вода"", рекао је Марић.

Фото: МУП Србије

Он је истакао да Сектор за ванредне ситуације у односу на 2014. годину данас има више обучених људи, који су опремљенији за спасавање и рад на води и додао да ће специјалистички тимови бити упућивани и дислоцирани према прогнози Хидрометеролошког завода и у договору са предузећем "Србија воде". 

"Ако се сви делови система укључе како очекујемо, ако буде потпуна приправност, мислим да ћемо из предстојећег периода изаћи без већих штета", нагласио је Марић.

Директор јавног предузећа "Србија воде" Горан Пузовић указао је да је ванредна одбрана од поплава проглашена на сливу Јужне Мораве и Тимока, док на свим осталим сливовима ситуација стагнира.

"На сливу Јужне Мораве данас постоји благо смиривање ситуација. Јуче смо имали неколико мањих изливања. Најтежа ситуација била је код Прокупља, где је у ромском насељу дошло до изливања једне мање притоке", рекао је Пузовић.

Он је истакао да је на сливу Тимока ситуација под контролом и да је врх таласа око Зајечара.

"Немамо тај велики талас о коме се јуче причало. На терену су припадници Сектора за ванредне ситуације, предузећа "Србија воде" и локалне самоуправе. Координирамо све непоходне мере и гради се насип дужине од 200 метара како би се заштитило пет кућа, које могу бити угрожене", навео је Пузовић.

Видео материјал можете преузети са ФТП сервера Министарства унутрашњих послова Републике Србије.


Јужна Морава се излила у Ђунису, код Крушевца

ЂУНИС: Велика количина воде и поплављен коловоз, због изливања Јужне Мораве, довели су до обуставе саобраћаја на деоници регионалног пута Крушевац-Ниш, у месту Ђунис.

Иако вода није ушла у домове, поплавни талас прети да угрози двадесетак домаћинстава.

Водостај Јужне Мораве, на којој је проглашена ванредна одбрана од поплава, и даље расте. 

Према информацијама Одељења за ванредне ситуације Расинског округа, ниво Јужне Мораве расте четири центиметара по сату. 

Најугроженији су мештани Ђуниса, који се налази на регионалном путу Крушевац – Ниш. 

Река је поплавила двадесетак домаћинстава. Куће за становање нису под водом, али економоски објекти јесу.

Због топљења снега са Јастрепца и набујалих потока, Рибарска река је у месту Каоник поплавила оранице у приобаљу, али домаћинства нису угрожена. У порасту је и водостај реке Расине због превентивног испуштања воде из Ћелијског језера.

Крушевачком крају прети и неколико клизишта. До померања неколико делова тла, дошло је у насељеном месту Здравиње, затим у Великој Крушевици, а пукотине су се појавиле и на џавном путу Рибаре.


Опада ниво Топлице у Прокупљу, не прете нове поплаве

ПРОКУПЉЕ: Иако је у Прокупљу и даље на снази ванредно стање, ситуација са водостајем се полако нормализује након што се ниво реке Топлице смањио за око 60 сантиметара у односу на јуче тако да за сада нема претњи од нових поплава, казао је председник те општине Александар Симоновић.

"Бујични потоци и речице који се уливају у Топлицу су у свом кориту тако да не прете нове поплаве општини Прокупље у овом тренутку. Све службе су на терену, прати се ситуацији, на снази је и даље ванредна ситуација, али све је у приправности. Јавно комунално предузеће је обезбедило довољан број врећа са песком, тако да врло брзо можемо да реагујемо ако се јави опасност", рекао је Симоновић. 

Додао је да су најугроженији становници насеља Губа, њих око 70, чије су куће поплављене и који су смештени у згради Соколског дома. "Обезбедили смо им смештај, душеке, оброке, људи из Црвеног крста донели су им гардеробу и обућу. Дом здравља прати њихово стање јер има и беба и мале деце", рекао је Симовић.Мештане овог прокупачког краја, међутим, брине где ће да се врате, јер су им куће уништене и у њима нема услова за живот.

"Наша кућа је баш поред Топлице, пукао нам је зид. Имамо само то једно одељење и све ми је однела бујица. Све живо је поплављено, нас је четворо, не знам где ћемо сада и како ћемо", каже Петровић Радица. 

Самир Рамзић каже да већ годинама муче муку с поплавама, али да им је сада све поплављено. "Око 3 ујутро смо у недељу изашли напоље са малом децом", прича Рамзић. У Штабу за ванредне ситуације кажу да се прати стање на терену, али да не очекују да у наредном периоду дође до поновног изливања Топлице. 

Војска Србије помаже у одбрани од поплава

БЕОГРАД: Припадници Команде за развој Тимочке бригаде и 11. пешадијског батаљона, укупно 30 војника, ангажовани су у одбрани од поплава Зајечара, саопштено је данас из Министарства одбране.

Тридесет припадника Војске Србије, заједно са колегама из Сектора за ванредне ситуације МУП-а, ангажовано је на ојачавању насипа у зајечарском насељу Вишњар, а дошли су на позив Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, који је, због могућег изливања Белог Тимока, Црног Тимока и Тимока, донео одлуку о проглашењу ванредне ситуације у том граду.

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести