Стефановић о војном року: Војска нису машине, већ људи

БЕОГРАД: Увођење обавезног служења војног рока ојачаће Војску Србије и у кадровском смислу, јер војска нису само машине и опрема коју набављамо, већ пре свега школовани и обучени људи, изјавио је министар одбране Небојша Стефановић.
stefanovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Истиче да се већ неко време води широка јавна расправа о увођењу служења војног рока, која, подсећа, постоји као уставна категорија, али је суспендована 2011. године.

Важно је да смо започели широку јавну расправу о увођењу обавезног војног рока у којој учествују професионалци из Генералштаба, људи из света политике, друштвених делатности, али и они који се у то не разумеју, рекао је Стефановић за ТВ Пинк и додао да је свачије мишљење важно.

Истиче да ће коначну одлуку на крају донети Народна Скупштина и грађани.

Стефановић каже да је он лично за увођење војног рока и да подржава ту идеју.

О томе колико ће војни рок трајати, Стефановић наводи да ће то одлучити струка на основу своје процене колико ће регрутима бити потребно да стекну основна војничка знања, те да ће од тога зависити да ли ће трајати четири или шест месеци.

Иницијална идеја увођења војног рока је, каже, јачање кадровских капацитета Војске Србије и стварање резерви, јер је, истиче, јака војска - јака Србија.


У Новом Саду изградња нове, велике и модерне касарне и војне болнице

Министар одбране Небојша Стефановић је казао и да се у Новом Саду разматра изградња нове велике и модерне касарне, као и нове војне болнице, како би сви припадници јединица Војске Србије који се налазе на неколико локација у том граду били сконцентрисани на једном месту.

Тиме би остале касарне биле препуштене Граду за даљи наставак привредног развоја.


Јака војска је, наводи, и један од важних фактора одвраћања од сваког потенцијалног напада.

Други разлог је, наводи, упознавање регрута са оним што војска поседује.

А трећи разлог јесте пружање помоћи грађанима у случају ванредних ситуацијама, јер, наглашва, војска не служи само за рат.

Стефановић истиче и да увођење обавезног војног рока не значи укидање професионалних војника, већ ће се и њихов број повећавати.

Истакао је и да ће Србија наставити да модернизује и опрема своју војску, али да је жеља држава да има и квалитетан кадар.

Стефановић је подсетио да ће ове године припадници Војске Србије добити и веће плате, најпре, војници, а онда официри и подофицири.

Нагласио је да модернизацијом војске Србија никоме није претња у региону, као што то поједини из региона тврде, и истакао да се нада да ће сви имати модел вођења политике као Србија, а то је регионални мир и стаблиност, уз економско јачање.

Желимо с комшијама најбоље односе, желимо да и они економски јачају, јер ћемо и ми тиме бити јачи, рекао је Стефановић.

Austrijanac
17.01.2021 • 14:27
Kasarne izbaciti iz centra gradova. Sećate se kako su kasarne koje su bile u centrima gradova u SLO i HR bile blokirane od strane lovaca i kako su i blokirali. Komunističke oficire je mrzelo da idu daleko u kasare pa su ih locirali u centru grada i pored kafana. Naravno su dobijali stanove u centru da bi oficirke bile blizu do pijace.
EUR/RSD 117.5768
Најновије вести