Стање у геронтолошким центрима стабилно, биће запошљавања

БЕОГРАД: Стање у геронтолошким центрима је потпуно стабилно, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачна и социјална питања Зоран Ђорђевић и најавио додатно запошљавање у тим установама, како би се запослени растеретили.
 Gerontološki centar na Limanu Foto: S. Šušnjević
Фото: Геронтолошки центар на Лиману Фото: С. Шушњевић

"Стање у геронтолошким центрима је потпуно стабилно. Имамо редовну комуникацију свих центара, који нам редовно шаљу информације о томе какво је стање, ако има неких промена…", рекао је Ђорђевић на ТВ Пинк.

Министар је најавио и додатно запошљавање у геронтолошким центрима, како би се растеретили људи.

Такође, истакао је и да је од данас кренула редовна испорука медицинске опреме за запослене у тим центрима.

"Имали смо у петак промптну испоруку, од данас је редовна, преко РФЗО, јер су и геронтолошки центри приоритет", нагласио је Ђорђевић.

Ђорђевић је поновио да су послодавци дужни да се придржавају свих мера које се тичу безбедности и здравља на раду, у овој ситуацији.

"У случају да постоји било какво кршење, да се неки послодавац не придржва тога, инспекција и сада ради нормално и бићемо и ригорознији када су у питању казне, јер сада немамо права на грешку. Брига о грађанима је на првом месту", рекао је Ђорђевић.

Министар је истакао и да је онима којима је изречена мера самоизолације, важно да имају решење или од МУП-а или од Министарства здравља, те да ће им уз то решење бити уважено и плаћено одсуство.

"Њима ће бити признато њихово право. Плаћено одсуство ће бити плаћено, не морају да брину", рекао је Ђорђевић.

Он је поручио да неће бити дозвољено отпуштање радника у овој ситуацији, због смањеног обима посла.

Такође, рекао је да ће надлежни реаговати на сваки проблем.

"Позивам грађане да нам се јављају, ако постоје неки колективни проблем. Уколико је реч о појединачним кршењима права, упућујемо то органу који је надлежан Ако је нешто у надлежности Министарства, инспекција ће реаговати", рекао је Ђорђевић.

Он је поновио да је за државне органе прописано да родитељи деце до 12 година могу да раде од куће, чега се они и придржавају, али да држава не може реаговати императивно када су у питању приватници.

"Дајемо препоруку да се то уради на тај начин. Тамо где постоји доказ да оба родитеља раде, да послодавац неће да им изађе у сусрет, инспекција ће изаћи на терен да се види да ли је баш морао тако посао да се организује", рекао је Ђорђевић и апеловао на све послодавце да изађу у сусрет у тим случајевима.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести