Штампа о Тривану: Мора да буде смењен, не нуди решење

БЕОГРАД: Министар за заштиту животне средине Горан Триван се током мандата ретко појављивао у јавности, а сада када се грађани гуше у загађеном ваздуху, уместо да предузме хитне мере, одговорност сваљује на друге, пише "Блиц" у писаном издању за петак.
goran trivan
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Под насловом "Триван мора да буде смењен" лист пише да он мора да сноси одговорност због загађења.

О његовом одговорности, пише лист, говори и чињеница да је Секретаријат енергетске заједнице покренуо поступак против Србије због непотпуне примене директиве о великим ложиштима, која се односи на емитовање штетних гасова.

Лист наводи и да за две и по године мандата није урадио ништа на спровођењу мера против аерозагађења, да је новац за екологију ненаменски трошен, да је Србија у међувремену постала птва у Европи и девета у свету по смртности од загађења, као и да у Србији годишње од последица загађеног ваздуха умре 10.770 људи.

Блиц преноси и да се Триван на седници владе није потресао када га је премијерка Ана Брнабић критиковала да је због неоглашавања у јавности и начина на који ради посао кривац за слику створену у медијима.

Лист "Курир" пише да док се грађани гуше у смогу и ваздух је загађен, Триван не нуди ниједно системско решење.

Курир као кривца за загађење помиње и Правилник о подели моторних и прикључних возила у саобраћају на путевима који је Министарство саобраћаја усвојило крајем децембра 2019. године, а којим је за две године продужен рок произвођачима теретних и теренских вожила и аутобуса за војску да користе норму еуро 3 мотора.

Истим правилником продужен је и рок произвођачима цивилних камиона и аутобуса да користе еуро 4 и еуро 5 моторе и тако загађују ваздух.

eks
17.01.2020 • 08:47
Imam dosta godina i mogu da kažem da je ova frka sa vazduhom nepotrebna, jer unazad 10 godina nije bilo drugačije. Ne vidim razliku , a digla se galama, kao kada lovci kreću u lov na lisice. Blic vodi kampanju, koja više liči na političku kampanju. Sve oko ovog urlanja o klimatskim promenama liči mi kao lov na veštice, a iza toga vidim nekakve i nečije interese. Svi su postali neki "Gretini" .
EUR/RSD 117.5400
Најновије вести