Шта се све мења у ресору рада и социјалне заштите у 2020.

БЕОГРАД: Од Нове године почињу да се примењују измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима се уводи тзв. индексација пензија по "швајцарској формули", а ресорни министар Зоран Ђорђевић најављује да ће у 2020. години бити готови и Закон о безбедности и здрављу на раду, према којем ће сви радници бити осигурани, као и Закон о социјалној карти.
djordjevich01
Фото: Танјуг (Видео)

Закон о пензијском и инвалидском осигурању којим се уводи "швајцарска формула", значи да ће пензије расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

"Уз швајцарску формулу, пензионери ће остваривати и повећања, а поред финансијског, биће побољшан и њихов друштвени живот", навео је Дорђевић за Танјуг.

Према његовим речима, међу првима ће у скупштинску процедуру ући Закон о безбедности и здрављу на раду, усклађен са конвенцијама и директивама ЕУ, који ће, тврди, безбедност и здравље радника подићи на виши ниво.

Ђорђевић је додао да је њему сличан Закон о осигурању у случају повреда на раду, на којем се радило са стручњацима и осигуравајућим кућама.

"Тај закон ће омогућити да сви радници буду осигурани и то ће бити вишеструка корист - за раднике, јер ће имати већу сигурност, а постојаће и корист за послодавце. Штете настале неким повредама више неће сносити послодавци, већ осигуравајуће куће", појаснио је министар.

Тим законом је обухваћено и боловање, које ће убудуће плаћати осигуравајуће куће, додао је Ђорђевић.

Такође, у току ове године требало би да буде донет и Закон о социјалној карти, јер је, каже, завршен и очекује се да уђе у скупштинску процедуру у наредној години.

Такође, очекују се и измене и допуне Закона о социјалној заштити.

"Социјална заштита је била врло лоша годинама, у примени и пракси, и дали смо могућност стручним људима и невладиним организацијама да дају свије предлоге и тај закон прати Закон о социјалној карти", додао је министар.

Такође, навео је да су два закона, о родној равноправности и о забрани дискриминације, потпуно завршени, па ће Предлог закона о забрани дискриминације ускоро ући у скупштинску процедуру.

Ђорђевић је навео и да ускоро треба да буде усвојено неколико стратегија - стратегије превенције насиља над женама, заштите детета, развоја социјалне заштите и унапређења положаја особа са ивалидитетом, које ће важити за период од 2020. до 2025. године.

"Најважнија стратегија је о економским миграцијама, а јавна расправа у вези са том стратегијом биће завршена 3. јаунара. Очекујемо да буде усвојена до краја јануара. Велики проблем је одлазак младих и зато ћемо пробати мерама да анимирамо младе да остану овде", појаснио је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести