Срушенa нелегална џамија у Земун пољу

БЕОГРАД, НОВИ ПАЗАР: Нелегално изграђен верски објекат Исламске заједнице у Земун пољу, чије је рушење било спречено јуче, срушен је багером између три и четири сата после поноћи, а како кажу очевици, рушење је обезбеђивао велики број полицајаца.
dzamija
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Срушени су спрат и поткровље на објекту чија је градња почела 2014. године без дозволе и у међувремену више пута заустављана.

Мештани насеља Земун поља рекли су репортеру Танјуга да је пре и током рушења била угашена струја и, како тврде, нису им радили мобилни телефони.


Мешихат осудио рушење, позива на разговоре

Мешихат Исламске заједнице у Србији осудио је рушење верског објекта у Земун пољу, али је позвао муслимане, посебно са тог подручја, да остану достојанствени и да их тај чин не наведе на мржњу и насиље. 

У саопштењу Мешихата ИЗуС се наводи да је то, како сматрају, још један показатељ о примени двојних стандарда на штету муслимана који живе у овој држави.

Од власти траже да се што пре отпочне са разговорима ради решавања нагомиланих проблема припадника Исламске заједнице у Србији, а посебно на подручју Муфтијства београдско-новосадског.


Имам Емин Зејнулаху рекао је за Танјуг да је договор био да се сруши кров и седам редова цигала, јер је за остали део зграде покренут поступак легализације. Међутим, како каже, тај договор није поштован.

Верници Исламске зајенице, пошто је у току Рамазан, своју молитву данас ће обавити на улици, јер како кажу, сада немају верски објекат.

Општина Земун саопштила је да је у јутарњим часовима срушен бесправно започети објекат Исламске заједнице у насељу Земун поље.

Општина истиче да је Исламска заједница, као инвеститор, без дозволе градила објекат у Курирској улици 41 оглушујући се о одлуке грађевинске инспекције и кривичне пријаве.

Радови су настављани и нако што је грађевинска инспекција Градске општине Земун више пута затварала градилиште и поднела више кривичних пријава, наводи се у саопштењу.

Након што је грађевинска инспекција је на основу Закона о планирању и изградњи и Закона о општем управном поступку донела Решење о уклањању нелегалног објекта и Закључак о дозволи извршења наведеног Решења и исте доставила инвеститору, који је наставио са извођењем бесправних радова, извршено је рушење бесправно започетог објекта, додаје Општина.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести