Средњошколци у Крагујевцу већ од понедељка на комбинованој настави

КРАГУЈЕВАЦ: У Крагујевцу је последњих дана све неповољнија епидемиолошка ситуација, а због повећаног броја позитивних ђака у школама, средњошколци у овом граду већ од понедељка 6. септембра прелазе на комбиновани модел наставе.
srednjoskolci
Фото: Ilustracija, Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

У ковид амбулантама дневно се обави преко 600 прегледа, од којих је 200 пацијената позитивно.

Ипак, друштвени живот се одвија, рекло би се, без икаквих ограничења. Концерти, журке, прославе на отвореном организују се и даље уз дозволу кризног штаба и уз поштовање противепидемијских мера.

А колико се заправо поштују мере, показују гужве испред ковид амбуланти. Према речима докторке Јелене Алексић из Ковид амбуланте Дома здравља Крагујевац, последњих неколико дана све је већи број грађана који чекају на преглед испред Ковид амбуланте.

Поново је отворена и дечија ковид амбуланта, а до сада је потврђено око 100 случајева деце школског узраста позитивне на ковид.

Међу оболелима је у овом тренутку поново и доста старијих са тежом клиничком сликом.

„На жалост сада имамо и погоршања. До пре три недеље је било преко 200 прегледа дневно, већ данас је то преко 600 прегледа. Био је једноцифрен број позитивних, а сада је већ преко двестотине у току дана. У почетку су то биле углавном младе особе са лакшом клиничком сликом, међутим сада видимо да се вирус преноси у породици и на старије код којих на жалост настају погоршања и око 15 пацијената пошаљемо дневно на Инфективну клинику", каже докторка Арсић.

Она додаје да многи грађани не поштују противепидемијске мере, да људи не носе маске, да иду на прославе и концерте, што у овом тренутку иако је дозвољено она не би препоручла.

Тако ће и дуго очекивани концерт Здравка Чолића, који је прошле године био одложен због епидемиолошке ситуације, вечерас бити одржан упркос томе што број заражених расте из дана у дан.

На великом простору крагујевачког хиподрома очекује се присуство више хиљада људи из целе Србије. Организатори кажу да се концерт организује уз дозволу Републичког Кризног штаба и уз поштовање свих епидемиолошких мера. За публику је организовано тестирање испред улаза на концерт.

Са друге стране лекари из црвених зона кажу да у овом тренутку није добро ићи на велике скупове.

Докторка Арсић каже да су је пријатељи питали за савет и да им је саветовала да не иду на концерт.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести