Србија у још једном међународном истраживању образовног система: Какве грађане ствара школа

У оквиру припрема за међународно истраживање о грађанском образовању и учешћу у модерном друштву ИЧС (International Civic and Citiyenship Education Study), које ће се спровести 2022. године, и поред специфичних услова у којима се у овој школској години одржава настава, у току октобра тестирани су ученици осмог разреда у 31 школи у Србији.
matura ucenici
Фото: Dnevnik (arhiva)

У овом, пробном тестирању, које је реализовао Завод за вредновање квалитета образовања и васпитање, ученици, наставници осмих разреда и директори ових 30 школа попуњавали су упитнике, а њихови одговори ће бити од користи за стратешко планирање будућих корака развоја нашег образовног система.

Ученици су тестове и упитнике попуњавали анонимно, тако да је испоштована процедура о заштити података према Европској општој уредби о заштити података.

Овом међународном истраживању образовног система, које се у свету реализује од 1971. године, Србија се прикључила прошле године и први пут ће учествовати у следећем циклусу заказаном за март 2022. године.

У овом циклусу тестирања посебан осврт је на  различитим изазовима и новинама које се дешавају у друштву, као што су одрживи развој и глобално грађанско образовање, дигитално грађанско образовање (коришћење ИТ технологија за учешће у друштвеним и политичким дешавањима), миграције и разноликост, ставови младих људи о политичким системима (поверење у институције, систем) и индивидуално осећање слободе и безбедности.

Узимајући у обзир социо-економске чиниоце породице, ставове наставника и услове у којима се настава одвија, ИЧС ће значајно допринети информацијама о ставовима и знањима младих о савременом друштву и његовим променама. Такође, као и у свим међународним истраживањима, резултати ће бити основа за поређење различитих земаља у вези са подстицајем младих људи да буду одговорни и савесни грађани својих земаља.     

 Д. Д

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести