Србија ове године сама гради нови ледоломац

БЕОГРАД: Држава ће ове године сопственим новцем изградити специјално пловило "ледоломац" и за ту сврху је обезбеђено око три милиона евра.
ledolomac_madjarska.jpg
Фото: Tanjug

У случају ниских температура и појаве леда, као што је то био случај почетком прошле године, биће као и тада, ангажовани Мађарски и Румунски ледоломци, али и српски ледоломац "Гребен".

У Министасртву пољопривреде кажу за Танјуг да се у претходном периоду на редовне годишње јавне набавке Републичке дирекције за воде, за услуге ангажовања ледоломаца на Дунаву, (у зони од 1.333 до 1.170 километра као и у зони ушћа Тисе и Саве у Дунав), нико није јављао. 
Раније је постојала идеја да се купи најмање два оваква брода, међутим, за сада је једино извесно да ће домаћа памет правити један ледоломац.

"Влада је за 2018. годину обезбедила финансијска средства од 300 милиона динара за изградњу једног ледоломца. У том смислу ће у овој години започети поступак изградње специјалног пловила, пре свега покретање поступка јавне набавке за пројектовање, техничке контроле документације, а на основу ње и поступак саме изградње ледоломца", наводе у министарству.

Цена пројектовања, изградње корита и опремања ледоломца, додају, износи оквирно око 3 милиона евра .
 Што се тиче ледоломца ''Гребен'', кажу, он је спреман, редовно се прати временска прогноза тако да за сада, напомињу, нема потреба за ангажовањем.

"Одбрана од леда се проглашава уколико су услед стварања, покретања и нагомилавања леда на водотоку угрожени објекти на водотоку и приобаље", објашњавају у министарству. 

У одбрани од леда у Србији прошле зиме, уцествовали су мађарски ледоломци, два ледоломца на сектору од заједницког интереса и два на сектору од Плавне код Вуковара у Хрватској до Београда. 
 Ангажовање мађарских ледоломаца на Дунаву, у овој зони, коштало је 243.323 евра, а од овог износа по основу договорене расподеле трошкова, обавеза српске стране је 60.831 евра.

Такође, за ледоломаца на делу Дунава низводно од Плавне до Београда, у периоду од 18. јануара до 12. фебруара прошле године плаћено је 284.451 евра.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести