Србија одликовала Швеђанина Шела Магнусона

БЕОГРАД, 11. маја (Тањуг) - Шведском професору др Шелу Магнусону уручено је данас у Београду одликовање Републике Србије, Златна медаља за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у јачању сарадње Србије и Шведске.
1
Фото: Tanjug

У образложењу Комисије за одликовања наводи се да је Магнусон објавио бројна дела о Југославији, те да се залагао за одбрану и заштиту српских интереса.

Председник Комисије Сима Аврамовић је ррекао да је Магнусон посебно у својим радовима истакао негативне последице бомбардовања СРЈ и нелегално једнострано проглашење независности Косова".

Генерални секретар Никола Селаковић, који је уручио Златну медаљу добитнику, пожелео је Магнусону да се и даље бори за интересе Србије и да своју љубав према Србији пренесе и потомцима.

Магнусон је навео да је дубоко захвалан на признању и додао да је пре 50 година први пут дошао у Београд да учи о језику и књижевности.

"Код вас је богата традиција и бурна историја. Велики број Срба живи у Шведској и ми можемо даље да развијамо односе и делимо вредности", рекао је Магнусон и додао да верује да Србија и Шведска могу да играју важну улогу у Европи.

Како каже, у Србији је научио "како живети и бити човек", како кроз литературу, тако и кроз сусрете са људима.

"Београд је отворен град и увек сам се овде осећао добродошлим", закључио је Магнусон.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести