Србија на прагу наранџастог таласа, више посла за Хитну

БЕОГРАД: Температуре у појединим местима у Србији сутра ће бити на прагу наранџастог таласа и достићи ће и 36 степени, што није забрињавајуће, ако се сетимо 2007. године када је била изнад 43 степена, изјавио је данас хидрометеоролог Недељко Тодоровић.
vrucina, tanjug jaroslav pap
Фото: Танјуг (Јарослав Пап)
Он заједно са лекарима Хитне помоћи упозорава да и здрави и хронично болесници треба да обрате већу пажњу на заштиту.
 
"Ни сутра неће бити високе темеператуе, као што знају да буду, а 36 степени могло би да буде само у неким местима источне и југоисточне Србије и у Поморављу. У осталим крајевима биће од 33 до 35 што је за лето уобичајено и није забрињајвајуће с тим да осетљивијим људима, онима са ослабљеним имунитетом, старијима смета врућина каква год да је", рекао је Тодоровић за Тањуг.
 
Према његовим речима, од суботе пада температура за неколико степени и првих десетак дана августа ће бити између 30 и 33 степена, уз ректу појаву пљускова, сутра и између 4. и 5. августа.
 
У односу на ранија лета, ово, каже, није екстремно.
 
"Ранијих неколико деценија била је чесћа појава температура од 37 до 39 степени, 2007. године било је и 42. У Смедеревској паланци 44,8 а у Београду тог истог 24. јула 43,6", рекао је он и додао да је то максимум за наш регион, и садашњи максимум је скрорман и није забрињавајући.
 
Овог лета биће мали број дана са екстремним бројем температура са 35 и више степени, свега неколико таквих дана, рекао је он и додао да ће јул бити степен изнад вишедеценијског просека као и август.
 
Према подацима из Хитне помоћи, број интервенција на јавном месту је у порасту и због повреда које су последица губитка свести услед великих врућиха, што би се могло спречити поштовањем основних мера заштите.
 
У Служби 194 поновли су за Тањуг да је важно да сви имају на уму, када су температуре високе, да из куће не излазе без преке потребе, да се заштите и пију течност уз обавезно редовно узимање терапије.
 
"Број позива повећан је, људи колабирају и у највећем броју реч је о оним старијим, људи падају, повреде главу, поломе ногу, кук ....", речено је Тањугу у Хитној помоћи.
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести