Србија купује и наоружане дронове

БЕОГРАД: Није познато када ће Србија купити шест беспилотних летелица, али се зна да ће две бити са опремљене наоружањем, преноси Блиц. Уколико се ова најава обистини, војска ће у свом поседу имати најпродаванију беспилотну летелицу "јилонг 2", познату и под називима "винг лунг" или "птеродактил 2".
s
Фото: Youtube Printscreen

Да Србија намерава да из Кине набави ове беспилотне летелице, потврдио је прошле године и председник Александар Вучић приликом посете Кини. Српска делегација тада је обишла две кинеске компаније АВИЦ и ЦАТИЦ које се, између осталог, баве и производњом беспилотних летелица.

"Продаја њихових летелица расте, неки типови су јефтинији и лако доступни, а има и оних софистициранијих да их, у немогућности набавке сличних западних летелица, набављају богате државе Блиског истока. Илустрације ради, Саудијска Арабија има фабрику која ће, по лиценци, производити кинеске беспилотне летелице", каже за уредник ваздухопловног портала "Танго сикс" Петар Војиновић.

Како каже, Кинези данас имају највише типова наоружаних летелица, и врло се озбиљно тиме баве. 

"За неке од ових летелица развијен је велики број убојитих средстава попут водених бомби, бомби за уништавање живе силе, противоклопне ракете, водене ракете...", прича Војиновић.

Он појашњава да су кинеске летелице претходних година имале значајно борбено искуство. Тако је летелице "винг лонг" користио Египат у борби против исламиста на Синају, док их УЕА користе изнад Јемена и Либије. Нигерија је током операције против исламистичке милитантне групе Боко Харам такође користиле ове летелице, а Ирак у сукобу са Исламском државом.

 

Славиша
15.08.2019 • 10:05
Свака част,ако хоћемо да спречимо могуће аспирације према нашој земљи,онда само можемо да овај начин да их спречимо тј да их уразумимо,па ко воли нек изволи.
EUR/RSD 117.5704
Најновије вести