Србија има довољан број лекара  

БЕОГРАД: „Србија у овом тренутку нема проблема са бројем лекара, изјавио је државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић на промоцији Европског тренинг центра за васкуларну естетику у Београду.
operacija lekari
Фото: Dnevnik (arhiva)

Векић је истакао да је према подацима из 2018. године, између 750-900 лекара је тражило да им се овери лиценца, што говори да су намеравали да иду у иностранство, или да раде или да се усавршавају.

Он је додао да су протеклих година присутне миграције здравственог особља са југа и истока Европе на запад и да су процене да годишње из Србије оде у иностранство између 500-600 лекара.

Векић је поновио да Србија има довољан број лекара, јер на бироу за запошљавање има око 2.500 младих лекара, као и један број медицинских сестара.

Према његовим речима, држава је последњих година уложила око 10 милијарди динара у модернизацију здравства, и да су бољи услови за рад и веће плате предуслов за останак здравствених радника у Србији.

Он је нагласио да је само прошле године у Србији запослено 6.300 здравствених радника и додао да се ради на смањењу броја нездравственог особља у здравственим установама на ниво који је мањи од 20 одсто укупног особља, кроз различите облике "аутсорс" ангажовања за поједине послове.

 

Anita
24.01.2020 • 17:29
U Djurdjevu, pored Novog sada i pored peticije, molbe nemamo pedijatra.
EUR/RSD 117.5912
Најновије вести