Србија 24. на свету по родној равноправности, прва у региону

БЕОГРАД: Србија се налази на 24. месту међу 167 земаља света у погледу родне равноправности и положаја жена, а лидер је у региону, показује индекс "Жене, мир и безбедност".
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Чињеница да се Србија налази на 24. месту од 167 земаља света у погледу родне равноправности и положаја жена, како је то показао индекс ''Жене, мир и безбедност'', говори нам да смо у претходних пет година урадили много у овој области, али да је још посла пред нама, посебно када говоримо о економском оснаживању жена, борби против родно заснованог насиља и дискриминацији“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Она је, коментаришући резултате индекса који је израдио Џорџтаун институт, истакла да је поносна што је Србија и у овој области лидер у региону.

И овај индекс је показао да ниједна земља на свету није постигла све како би жене живеле боље, али евидентно је да постоји разлика међу земљама. Влада Србије поставила је родну равноправност међу своје приоритете и драго ми је да су наши напори међународно препознати, рекла је Михајловићева.

Потпредсеница Владе, саопштено је из њеног кабинета, посебно је навела да морамо сви заједно као друштво да се боримо против стереотипа који владају у друштву.

Иако је све више жена у политичком и пословном животу, родни стереотипи и предрасуде су, нажалост, присутни. Као друштво, сви смо одговорни да се боримо против сваког вида дискриминације и омаловажавања жена, рекла је она.

Од земаља региона, Хрватска се налази на 32. месту, Северна Македонија на 37, Црна Гора на 40, БиХ на 56, а Албанија на 57. месту. Најбоље земље за живот жена су Норвешка, Швајцарска и Финска.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести