Споменик сељаку и сељанки под маскама

ЈАГОДИНА: Становници Главинаца, села подно Јухора, око седам километара од Јагодине, подигли су у центру села споменик српском сељаку и сељанки, јединствен у Србији, а ових дана, с обзиром да још прети зараза корона вирусом, ставили им на лице медицинске хируршке маске.
d
Фото: Танјуг/Душан Аничић

Споменик дело академског вајара Ивана Марковића приказује сељака у природној величини, у народној српској ношњи, са мотиком на десном рамену и тестијом (земљаном посудом за воду) у левој руци иза кога, на око метар, иде жена, забрађена марамом са корпом хране у десној и малом мотиком у левој руци. Иду на њиву, на окопавање кукуруза.

Споменик од бетона у Главинцима, "је највероватније једини споменик сељаку у Србији" оценили су за Танјугу мештани.

"Имамо, кажу, споменике, јунацима, књижевницима, научницима, политичарима, спортистима, коњима, кравама, пчелама и ко зна чему још, али немамо споменик сељаку, који храни све".

Одборник у Градској скупштини Зоран Глигоријевић, изјавио је Танјугу, да су споменик 2017.године, подигли мештани у захвалност селу и традицији.

Фото: Танјуг/Душан Аничић

Споменик се налази на регионалном путу Јагодина - Рековац, на раскрсници путева који воде ка Јагодини, Крагујевцу, Рековцу и планини Јухор.

Готово сви који овуда пролазе, а неки који су за њега чули, а долазе у Јагодину или Рековац, дођу планирано, да га виде, сликају се, читају шта пише на плочи, пуни су речи хвале, истичу мештани и додају да све више долазе намерно.

 

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести