Спомен подручје Јасеновац посетило више од 16 хиљада особа

ЗАГРЕБ: Спомен подручје Јасеновац, место највећег усташког логора у Другом светском рату, током 2019. посетило је укупно 16.476 особа, од којих је њих 8.490 из Хрватске, а 7.986 из страних држава.
jasenovac, tanjug
Фото: TANJUG/ FOTO HINA/TOMISLAV PAVLEK/ bg

Како истичу у Јавној установи Спомен подручја Јасеновац, то је подручје посетила 121 организована група - 33 из Хрватске, а 88 из других држава.

Највише, 19 их је било Словеније, 17 из Италије, 12 из САД, 10 из Србије и седам из БиХ.

Спомен подручје је посјтило и 17 школских група из Хрватске, 11 из основних и шест из средњих школа.

Уз њих, Јасеновац су посетиле 23 школске групе из других држава, од тога 12 из Италије.

Према подацима ЈУСП-а, ради се о основним школама из Загреба, Јасеновца, Поповаче, Винковаца, Липовљана, Крка, Иванца и Пожеге.

Ученици основне школе из Јасеновца два пута су посетили Спомен подручје, а међу посетиоцима су и групе из јеврејске Основне школе ''Хуго Кон'' из Загреба и католичке Основне школе из Пожеге.

"Од средњих школа, у Јасеновцу су два пута биле групе ученика Економске школе из Сиска, као и средњошколци из Опатије, Пакраца, Вуковара и Карловца - рекао је за хрватски портал Новости директор ЈУСП-а Јасеновац, Иво Пејаковић.

Што се тиче група из Словеније, Србије и БиХ, организатори су различити: од удружења пензионера, синдикалних организација појединих фирми, Савеза антифашистичких бораца из наведених држава, невладиних удружења, појединих школа, представника Српске православне цркве и других, каже Пејаковић.

Истиче да ће и ове године бити обезбеђена средства из Министарства науке и образовања за плаћање посета Спомен подручју.

Али ни то, као ни препорука министарства школама да ученици осмих разреда посете Спомен подручју Јасеновац уврсте у своје школске курикулуме, што је почетком прошле године била најавила министарка Блаженка Дивјак, није гарант за значајно повећање броја ученичких група из Хрватске.

Спомен подручје је 2018. посетило 15 школских група, осам из средњих и седам из основних школа Хрватске, као и 19 школских група из других држава, од којих је 11 из Италије и четири из Словеније.

Истини за вољу, годину дана раније Јасеновац је посетило тек девет школских група из Хрватске, али стоји да је број ученичких група и даље више мали.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести