У Србији се пију безбедни сокови и пиво

БЕОГРАД : Безалкохолна пића и пива у оригиналном паковању и ринфузу на српском тржишту, здравствено су исправни и у складу су са безбедношћу, показују анализе контроле квалитета пољопривредних инспектора Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.
pivo.jpg
Фото: EPA (J.J. Guillén)

Како се наводи, контрола је имала за циљ да се провере услови производње по техничким прописима, врсти и броју производа, као и начину декларисања и узорковања производа у пиварама. 

"Током ове акције, контролисано је и узорковано 40 производа освежавајућих безалкохолних пића и 26 врста пива на територији Србије, и то 16 ринфуз пива, односно, производи мини пивара и 10 у оригиналном паковању", наводе из Министарства. 

Објашњавају да се током године спроводе, поред редовних и акцијске контроле, које се организују у периодима, како кажу, интезивне сезонске производње и потрошње контролисаних производа. 

Од 40 узоркованих врста сокова,наводи се, један производ по квалитету не одговара техничким параметрима, односно, садржи више боје и заслађивача.

Исто тако, кажу, један производ микоробиолошки није задовољио техничке прописе (присуство недозвољених квасаца), а код четири производа констатовано је да нема одговарајуће декларације у складу са техничким прописима. 

Произвођачу чији производ није задовољио микробиолошке, Министарство је наложило повлачење тог производа из промета и забранило промет до отклањања недостатака. 

"Од 16 узоркованих ринфуз пива, односно, производа мини пивара, констатовано је да по квалитету сви производи одговарају техничким прописима, а да један производ нема одговарајуће декларације", наводе они и објашњавају да су се недостаци на декларацији односили на одступање присуства алкохола у пиву.

Напомињу да су узоркована пива у ринфузи у исто време, због кратког рока трајања производа, послата и на супер анализу у другу акредитовану и овлашћену лабораторију , те да је супер анализа потврдила резултате првих анализа. 

"Од 10 узоркованих пива у оригиналном паковању, анализе су показале да два производа немају одговарајуће декларације у складу са техничким прописима, док микробиолошки сви производи задовољавају критеријуме", кажу у Министарству.

Р. Д.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести