Снажна подршка матичним библиотекама у Војводини

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је одржала други у низу радни састанак са управником Библиотеке Матице српске Селимиром Радуловићем и директорима осам матичних библиотека у АП Војводини.
Sastanak sa direktorima matičnih biblioteka AP Vojvodine Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Састанак са директорима матичних библиотека АП Војводине Фото: Покрајинска влада

Реч је библиотекама у Новом Саду, Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Панчеву и Вршцу.

С обзиром на то да је Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама десет пута увећала средства намењена свим матичним библиотекама на територији АП Војводине, према речима ресорног секретара Драгане Милошевић, и тема данашњег састанка је била на који начин их утрошити у прописаним законским оквирима.

Како Милошевићева наводи, након првог радног састанка у Библиотеци Матице српске, на данашњем састанку у Градској библиотеци у Новом Саду, требало би разјаснити недоумице о начину утрошка буџетских средстава, како би то и у наредним годинама постала пракса.

„Увећање буџетских средстава матичним библиотекама јесте доказ да Покрајинска влада и ресорни секретаријат имају високу свест о значају књиге,“ истакла је Драгана Милошевић и изразила спремност да се са много више средстава помогну и војвођански издавачи, с обзиром на значај књиге као дела културног наслеђа.

Фото: Састанак са директорима матичних библиотека АП Војводине Фото: Покрајинска влада

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић овом приликом је рекао да ће увећана средства омогућити матичним библиотекама да, поред богатог откупа књига, запослени оду и на законом прописане лиценциране библиотечке семинаре, који се тичу стручног усавршавања, као и да ће олакшати финансирање текућих обавеза.

Селимир Радуловић, као један од организатора данашњег састанка, изразио је захвалност у име свих библиотекара, како Покрајинској влади, тако и ресорном секретаријату, нагласивши да библиотеке и библиотекари јесу један скроман свет богате културе, а књига је сама по себи кључ сваке, па и наше културе.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести