Следеће године без роминга у региону

НОВИ САД: У Београду је јуче почео највећи скуп регулатора електронских комуникација на нивоу Европе, дводневна 42. пленарна седница Тела европских регулатора за област електронских комуникација (BEREC) и генералне скупштине Групе независних регулатора (IRG).
roming more, pixabay.com
Фото: pixabay.com

На састанку присуствује више од 30 земаља, а разговара се, између осталих тема, о безбедности употребе 5Г мрежа и укидању роминга на Западном Балкану.

Од средине следеће године не би требало да постоје роминг накнаде у региону, а следећи корак је да се, пре свега на политичком нивоу, а потом и на стручном, разговара о потпуном укидању роминга између земаља ЕУ и нашег региона, каже за Танјуг директор Ратела Владица Тинтор.

Процес снижења цена роминга у Европској унији трајао је скоро 10 година да бисмо дошли у ситуацију да роминга између земаља ЕУ нема, објашњава Тинтор који подсећа на то да је Србија, пратећи европску методологију укидања роминга између земаља чланица ЕУ, постигла споразум да се цене роминга прво снизе, а затим и укину у региону.

Земља која председава BEREC-ом ове године је Шведска, а председавајући овом организацијом и директор шведске Регулаторне агенције за електронске медије Дон Жеблом каже за Танјуг да подржавају иницијативу да се роминг у региону потпуно укине, као и између региона и ЕУ.

Позната нам је иницијатива која је присутна у економијама Западног Балкана. Наравно, у овом тренутку не можемо да вам дамо тачне датуме, међутим, пружамо подршку и идемо у том смеру, рекао је Жеблом.

Представници земаља учесница на састанку у Београду истичу као једну од најважнијих тема о којима ће разговарати током наредна два дана - питање информационе безбедности у 5Г мрежама, с обзиром на то да се ова технологија уводи у бројним земљама па тако и у Србији.

В. Ц.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести