Шест нових стадиона улагање као једна концертна дворана

БЕОГРАД: Изградња шест нових стадиона улагање је једнако само једном од улагања у здравство - као што је реконструкција Клиничког центра или једном од улагања у културу као што изградња концертне дворане у Београду, рекао је у изјави за Тањуг директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.
Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević Foto: Tanjug
Фото: директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић Фото: Танјуг

Он је оценио да је изградња нових стадиона у Суботици, Зајечару, Лозници, Краљеву, Лесковцу и у Врању велико улагање "али ни близу велико као што је улагање у инфраструктуру у здравству".

"А за улагање у здравство опредељено је милијарду евра који ће бити потрошени у наредних 4-5 година", рекао је он и додао да ће бити "покривено све " од сеоских амбуланти, преко општих болница, до клиника.

" Изградња свих шест стадиона коштаће исто колико један пројекат у култури - нова национална концертна дворана чија се изградња планира у Београду, и треба да кошта 120 милиона евра", рекао је Благојевић.

Он је навео да се пројектовање за нове градске стадионе приводи крају и до краја године би могле да буду расписане набавке за изградњу што знаци да би на пролеће изградња могла да почне. 

" Уколико се испрате ти рокови, а за изградњу стадиона је неопходно око 20 месеци, то значи да би до краја 2021. године ти стадиони требало да буду готови и пуштени у рад", каже он.

Пројектовање Националног стадиона тек треба да почне, објаснио је Благојевић.

"У току је међународна набавка за избор пројектанта јер хоћемо да добијемо некога са искуством и референцама - професионалну компанију којој ће бити поверено да припреми једну тако велику, озбиљну и комплексну инвестицију", рекао је он. 

Како је објаснио до улагања у спортску инфраструктуру долази пошто су настале такве околности "да то себи можемо коначно да приуштимо, после опредељивања великих средстава за улагање у здравље, просвету, науку и културу":

Поред изградње нових инвестирања ће бити и у стадионе у Крагујевцу, Новом Саду и у Нишу, где ће постојећи капацитети бити реконструисани.

"Нису у питању само стадиони иако они јесу и најатрактивнији и најкомплекснији него цео програм унапређења спортске инфраструктуре у Србији", каже Благојевић и додаје да се улаже у бројне вишенаменске спортске хале и сале за фискултуру по школама које се реконструишу или граде, као и у изградњу школских базена.

Школски базен у Шиду ће бити једини јавни базен у том месту, објаснио је Благојевић.

Он каже да је смисао улагања у спортску инфраструктуру јасан се жели промоција нових вредности, нових и здраве стилове живота, "а са оваквом инфраструктуром то не бива ", и како пример наводи стадион у Лесковцу који се само зове градски а изгледа и има инфраструктуру "као сеоско игралиште". 

Нови стадиони у Србији неће бити само фудбалски јер ће у њима постојати простори да постану домови и других спортова за које се определе градови у којима су изграђени, рекао је Благојевић. 

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести