Шеклер: Омикрон увертира краја пандемије, али још му није одзвонило

БЕОГРАД: Вирусолог Миланко Шеклер оценио је да је пређено две трећине пута, да је омикрон добра увертира за окончање пандемије али да се не може рећи да је коронавирусу одзвонило.
milanko sekler, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи за РТС он је истакао да вакцинацијом морамо помоћи непријатељу да се достојанствено повуче.

Додао је да о четвртој дози не би требало размишљати осим за оне који су оштећеног имунолошког стања, као што су онколошааки пацијенти и веома старе особе.

Он је рекао да не треба да буде опуштања у даљем спровођењу вакцинације.

Шеклер је навео да су у државама са високим процентом вакцинисаних смртност и хоспитализација због омикрона толико ниски, да се стање не може поредити са претходним таласом.

"С обзиром на то какве смо све варијетете вируса прошли, ако нека од варијанти заслужује наставак нормалнијег живота, под наводницима, то је свакако омикрон", рекао је он.

Како је навео иако постоје три подврсте омикрона, оне се међусобно битно не разликују, а вакцина штити од сваке.

Шеклер је позвао оне који још нису вакцинисани да се распитају у свом окружењу и да сами увиде да вакцинисани проду са далеко блажом клиничком сликом од невакцинисаних.

"Добар део невакцинисаних такоде прође лакше али и даље може да се деси да се заглави у болници", додао је он.

Шеклер је рекао и да деца треба да иду у колективе, иако су у овом периоду, након поласка у друго полугодиште, увек највећи скокови разбољевања.

"Тачно је да је врло било незгодно донети одлуку о поласку деце у школу али се надам да су узели у обзир удео популације деце у броју новозаражених од Нове године до сада. Претпостављам да је тај удео велики и колико сам ја пратио податке, они су чинили преко трецине укупних случајева", рекао је он.

Додао је да је велики део деце прошао са асимптоматским и благим симптомима иако се увек појаве случајеви који одскацу од просека.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести