Седам предлога за олакшавање донирања у Србији

БЕОГРАД: Коалиција за доброчинство упутила је данас Влади Србије и Савету за филантропију, којим председава председница Владе Ана Брнабић, предлог седам мера у циљу подстицања већег броја донација и омогућавања ефикаснијег пружања помоћи најугроженијем становништву.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Коалиција је саопштила да предлаже формирање радног тела при Савету за филантропију које би било задужено за координацију сарадње са цивилним друштвом, као и успостављање Компензационог фонда за повраћај ПДВ-а непрофитним организацијама, које донирају робу и услуге, а како би се корпоративни сектор активније укључио у кампање које организује невладин сектор.
 
Трећи предлог односи се на привремено укидање ПДВ-а на донирање хране како би се смањило бацање хране, преко потребне великом броју угрожених суграђана.
 
Неопходно је, кажу у Коалицији, промовисати Упутство за остваривање пореских олакшица за донаторе, које је израдила Пореска управа на препоруку Коалиције и Савета за филантропију, које пружа компанијама информације како могу да остваре делимично умањење дела пореза на добит чиме се подстичу донације.
 
Поред корпоративног сектора, сматрају да је потребно стимулисати и грађане да допринесу својим донацијама и солидарношћу.
 
Тако Коалиција апелује да Народна банка укине наплату банкарских провизија и за уплате донација на наменске рачуне непрофитних организација током ванредног стања и подсећа да 12 банака већ не наплаћује провизије за уплату донација.
 
Додатно, да би се подстакло донирање из иностранства, Коалиција предлаже увођење ПаyПал донација, односно омогућавање и нашим грађанима и страним држављанима, да путем ових платформи брзо и једноставно донирају Србији и домаћим непрофитним организацијама.
 
Наводе да је неопходно обезбедити дозволе за кретање запосленима у непрофитним организацијама, како би наставили са неопходним пружањем помоћи на терену.
 
Како је саопштила та Коалиција, која је члан Савета за филантропију, мере су идентификоване на основу потреба цивилног друштва и других релевантних актера, али и на основу примера добре праксе из других земља и дневног контакта са грађанима, институцијама, компанијам и другим непрофитним организацијама.
 
Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац, истакла је да никада није било важније да се државни, приватни и цивилни сектор удруже и заједно раде на ширењу доброчинства.
 
"У име Коалиције за доброчинство, желела бих да подсетим све грађне Србије на нашу богату историју током које смо превазишли многе изазове захваљујући доброчинству, солидарности и спремности да делимо са другима и стварамо партнерства која показују моћ заједништва у решавању проблем", каже Кошел.
 
У саопштењу се наводи да Пројекат за унапређење оквира за давање финансира УСАИД, а реализује га Коалиција за доброчинство коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац.
 
Коалицију чине и Траг фондација, Цаталyст Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.
EUR/RSD 117.5937
Најновије вести