Sea star фестивал највећи мост између Србије и Хрватске

Будући да Еxит породица пропагира љубав, мир и толеранцију у региону, покренута је друштвена кампања #ShareLove која је подстакла на одржавање истоименог панела на последњој вечери Сеа Стар фестивала који се овог викенда одржава у Умагу.
1
Фото: Sea Star

Том приликом, на тему међусуседских односа на просторима некадашње СФРЈ, на панелу су говорили оснивач Егзит фестивала Душан Ковачевић, градоначелник Умага Вили Басанесе, фронтмен „Бајаге и инструктора“ Момчило Бајагић Бајага и фронтмен „Хладног пива“ Миле Кекин.

- Сеа Стар има једно посебно место у односу на остале наше фестивале, јер је у предности будући да је један од ретких и највећих мостова између две државе - рекао је Ковачевић, додајући да ова манифестација треба да буде један од подстрека да будућа поколења, уколико дођу у ситуацију да им неко „да пушку у руке“, да одбију и кажу да би радије попили пиво. - И даље постоје духови прошлости који се јављају и покушавају да нас врате у национализам, а ми смо решили да томе кажемо „Доста“, како наша деца не би доживела оно што смо ми.

С обзиром на то да је Умаг туристичко место, има предиспозиције да кроз ту грану и креативну индустрију буде спона за наш регион. Међутим, не мањка му мултукултурализма и мултиетичности, али су то богатства која треба очувати, наводи градоначелник Басанесе.

Фото: Sea Star

- Мислим да данашњу децу неко учи национализму, а ми кроз музику можемо да се побринемо да га буде што мање и да им покажемо које су друге лепе ствари - каже Бајагић и најављује премијерни наступ у Умагу на главној Тесла бини. - Ово је једини Еxитов фестивал на ком нисмо свирали. Допада ми се што је позитивна атмосфера и што свирамо у добром друштву.


# ShareLove наградна игра

Велика регионална друштвена кампања # ShareLove покренута је данас, а у оквиру ње људи из БиХ, ЦГ, Хрватској и Србији треба да на својим друштвеним мрежама да поделе позитивне поруке и примере који позивају на љубав, мир и толеранцију, и да то објаве на свом профилу на Инстаграму и Фејзбуку, али уз обавезне хештегове #схарелове и #тихабалканскавецина. Најбоље и најаутентичније објаве биће награђене улазницама за Еxит и Сеа Данце. Акција траје до 1. јуна.

Чутава кампања подстакнута је храбрим подвигом Јура Зубчића из Задра који је графит мржње „Уби Србина“ преправио у „Љуби Србина“.


Раме уз раме са „Бајагом и инструкторима“ на истом стејџу наступа и хрватски бенд „Хладно пиво“, а Кекин каже да, упркос разним коментарима на конто музике и текстова које стварају, они свирају и наступају за оне који желе да их чују и виде, што им је главна мисија.

- Кад је Еxит настајао имали смо идеју да се добро зезамо, све остало је несвесна мисија - објашњава освнивач те манифестације. - Ове године нам се фестивал одржава под слоганом „Peace on Earth, peace with Earth“. Ми смо у обавези да успоставимо мир са нашом планетом, јер смо ратујући међусобом, заратили и са природом. Надолазећим генерацијама је да то среде, у супротном неће бити нових генерација. А ја сам оптимиста да ћемо добити финалну битку.

Градоначелник Басанесе констатује да смо су сви народи надарени, али нису повезани, те да треба да успоставимо комуникацију у којој ћемо се више слушати како бисмо постали бољи и слободни.

- Све је могуће ако постоји позитивна енергија, а она почиње у глави људи - додаје градоначелник. - Рецепт за долазак до мира је да љубав све побеђује.

У истој мисији учествују многе музичке звезде из региона и света, и тако су последње вече Sea Star фестивала обележили и Фанатик, Wu-Thang Clan, Lady Lee, Марко Настић, San Suano, DJ Sesja и други.

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести