Савети за безбедну вожњу и на високим температурама

БЕОГРАД: Сезона годишњих одмора повећава број учесника у саобраћају, а и могућност већег броја саобраћајних незгода. Статистике показују да се највећи број саобраћајних незгода дешава лети и то најчешће у јулу, августу, септембру.
voznja, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Лекари Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић- Батут" саветују да се не улази у аутомобил који је стајао на сунцу, да се обавезно прво отворе сва врата и аутомобил проветри.

"Употреба клима уређаја треба да омогући да унутрашња температура буде нижа пет до седам степени од спољашње", наведено је на сајту Батута. 

Подсећају да треба правити честе паузе током вожње на свака два сата пауза по 15 минута, али и узимати доста течности. 

Велике врућине много брже доводе до умора и исцрпљености, а умор је узрочник сваке треће саобраћајне несреће. Возач не треба да креће на пут уколико је пио алкохол, користио психоактивне супстанце или лекове који могу да утичу на управљање возилом.

Из Батута подсећају да је употреба сигурносног појаса обавезна за сваког путника, без обзира да ли је у питању возач, сувозач или путник на задњем седишту. Посебно треба водити рачуна о безбедности деце у возилу и обавезно користити ауто-седиште.

"Никада децу не остављајте у паркираном возилу на сунцу. Чак и са отвореним прозорима температура у аутомобилу се може за десет минута попети на 40, ако је напољу 25 степени. Деца су осетљива на екстремне температуре, па се могу прегрејати три до пет пута брже него одрасле особе", напомињу у Батуту. 

У случају прегревања код деце може доћи до топлотног удара који може да има фаталне последице. Код топлотног удара јављају се раздражљивост код деце, малаксалост, поспаност, дезорјентисаност, повишена температура, повраћање, конвулзије, несвестица.

Уколико се примете неки од тих симптома дете треба склонити из прегрејаног аутомобила, треба га раскомотити, ошлободити одеће јер се на тај начин брже расхлади. Поттебно је дете квасити водом и то тако што се пешкир накваси млаком водом и њиме дете освежавати.

Препоручују се хладне облоге на врат, препоне и под пажух. Важно је да дете не дехидрира те му треба давати што више течности, а ако се деси да дехидрира течност му давати у гутљајима на сваких 15 минута.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести