Састанак у Министарству због новог ценовника за акредитацију

БЕОГРАД: Представници Конференције универзитета Србије (КОНУС), Националног акредитационог тела (НАТ) и Министарства просвете имали су данас први састанак како би се превазишао проблем повећања цена за акредитацију, које поједини државни факултети неће моћи да плате.
sarcevic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Ректорка Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић каже да су нове цене НАТ-а за акредитацију оптерећујуће за један број државних факултета, који су неопходни за Србију. 

"Министарство је препознало да проблем постоји и покушаће као оснивач свих тих факултета да да одређену подршку, истовремено препознајући и потребе НАТ-а. Верујем да смо на добром путу и да ћемо у разумном року доћи до одговарајућег решења", рекла је Поповић за Тањуг након састанка.

Директорка НАТ проф. Јелена Кочовић подсетила је да Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању независно тело и да се само финансира.

"У складу са трошковима које имамо формиране су разумне цене. Свесни смо и проблема који погађају поједине факултете", рекла је Кочовић и додала да је састанак у министарству био конструктиван и да очекује да ће се пронаћи решење.

Цена за акредитацију универзитета до сада је била 720.000, а по новом ценовнику је 1.080.000 динара, за факултет и уметничку академију издвајало се 360.000, док је сада 540.000 динара. Цена акредитације студијских програма било је 144.000, док је сада 320.000 динара.

Почетна акредитација високошколске установе и студијског програма, која је до сада била бесплатна, сада је два милиона динара.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће држава пронаћи начин да се проблем превазиђе, да ће врло брзо имати податке колико треба новца за одређене факултете.

Додаје да се мора поштовати независност агенције коју је држава сама основала, али и да није добро протимачен ценовник, те да се не наплаћује спољашња провера квалитета у оквиру акредитације, да се модул наплаћује 10 одсто цене једног студијског програма.

"Важно је да људима објаснимо шта све не улази у цену, шта се све објективно мења. Чињеница је да сада акредитација уместо на пет иде на седам година, па када се подели бројем година коришћења акредитачије опет све другачије изгледа", нагласио је министар.

Новим Законом о финансирању факултета, како каже, и овај проблем биће превазиђен, те ће се оснивач (држава) постарати да кроз буџетску линију наредне године тај трошак буде препознатљив.

И за факултете који ове године улазе у нови циклуис акредитације министар тврди да ће проблем бити решен.

"Врло брзо ће људи из НАТ-а послати сва разјашњења још једном на универзитете, а ми ћемо наставити састанке како би пронашли решење за све факултете", закључио је министар.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести