Самит у Бриселу: Државе морају да штите старе од насилника

НОВИ САД: У Бриселу је одржан састанак европских експерата поводом израде препорука за девети скуп Отворене радне групе за старење, на којем је учестовала и Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије као експерт који се бави превенцијом насиља над старијима и људским правима старијих.
stari ljudi
Фото: pixabay.com

На састанку је учестовало 36 представника европских институција, међународних организација, организација цивилног друштва и академија.

С обзиром на то да се са развојем науке продужава људски век, разговарало се о палијативној нези, при чему су експерти препоручили Отвореној радној групи за старење на који начин је могуће обезбедити на правима заснован приступ дуготрајној и палијативној нези. Затим, да се предложе механизми који би омогућили заштиту права старијих да одлучују о избору начина лечења и томе где добијају третман, као и да се осигура да дуготрајна и палијативна нега за старије особе буде на располагању, приступачна и квалитетна, и то за свакога, без дискриминације кроз давање подршке палијативној нези код куће. Учесници су се сложили да дуготрајну и палијативну негу не треба посматрати као одвојене појмове, већ континуум који се природно развија кроз етапе, баш онако како људи и старе.

Дискутовало се и о нормативном садржају и развијању потенцијалног међународног стандарда заштите људских права старијих особа у вези са равноправношћу и недискриминацијом, као и насиљем, занемаривањем и злостављањем. Разговарало се и о листи посебних нормативних елемената који укључују дефиницију равноправности и слободе од злостављања, као и обавезе у вези са људским правима која из тога произилазе.

Наташа Тодоровић је истакла како државе морају имати системска решења за насиље, занемаривање и злостављање, да та решења морају бити правовремена, као и да је о томе неопходно едуковати професионалце, чланове породице па и саме старије.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести