Шабић: Саопштење Транспарентности, дезинформисање јавности

БЕОГРАД: Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић, тврди да је саопштење НВО из Трстеника, Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције - "Транспарентност", само још један у низу јефтиних покушаја дезинформисања јавности.
Rodoljub Šabić Foto: FoNet
Фото: FoNet

Наиме, "Транспарентност" је раније саопштио да Повереник није одговорио на њихов захтев за информацијама од јавног значаја и да се инсинуира да нешто "крије".Повереник је у саопштењу достављеном медијима навео и да је "индикативно" да је то саопштење пренео и јавни сервис, не тражећи од Повереника никакав коментар.

"Имајући у виду да је готово очигледно ко стоји иза свега, ''акција'' је у буквално трагикомичном раскораку са најавама некакве наводне борбе државе против лажних вести. Истина је да је Повереник одговорио у законском року од 15 дана на захтев за приступ информацијама", наводи Повереник. 

Он тврди да се ради о "нарученој, клијентелистичкој, а невешто и провидно изведеној ''акцији''", чији је циљ, каже, скретање пажње јавности са неупоредиво озбиљнијих проблема у вези са радом државних органа на које Повереник указује.

Повереник је истакао да је "Транспарентност" поднео захтев за информацијама 8. јуна е-маилом, у, наводи, нерадно време у 19.32 часа.

"Захтев је заведен одмах, првог радног дана, 11. јуна, а на њега је, иако је по закону рок могао бити продужен на 40 дана, будући да је подразумевао деархивирање и достављање мноштва докумената, преко 400 страна, ипак одговорено 25. јуна, у законом предвиђеном року од 15 дана", објаснио је Повереник.

Већ сутрадан, 26. јуна, тврди он, тражена документација је била у пошти у Трстенику која је покушала уручење, али тражилац информација није примио, нити је након остављеног обавештења преузео.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести