Родић: Из Аустрије би за Србију још око 200 наших сународника

БЕЧ: Из Аустрије је хуманитарним летовима "Ер Србије", организованим 1. и 14. априла, враћено 278 српских држављана у отаџбину, реализовано је и неколико аутобуских повратака, а има још око 200 Срба који су се пријавили за повратак, рекао је амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић.
Er Srbija
Фото: Танјуг/видео

У изјави Танјугу, Родић наводи и да се велики број наших држављана вратио самостално, пре свега јер су у Аустрији радили на црно или на пословима који подразумевају физички контакт, док, су, истиче, многи послушали молбу државног врха Србије и остали у тој земљи.

Према његовим речима, Амбасада нема сазнања да ли међу 14.790 случајева заражених вирусом корона и 470 преминулих, колико је данашњи биланс у Аустрији, има наших држављана.

Истиче да Амбасада такве податке не добија од државног врха Аустрије због заштите података, али и да није било никаквих сазнања међу члановима дијаспором.

Говорећи о ситуацији у Аустрији, Родић наводи да се та земља добро бори против вируса, што је, каже, данас констатовао и аустријски канцелар Себастијан Курц који је најавио додатно ублажавање мера од 1. маја.

Амбасадор истиче да у тој земљи на дневном нивоу има мање од 100 новооболелих, да се дневно тестира 10.000 људи, а да је на респираторима 194 пацијената.

Мере које су до сада ублажене, каже српски амбасадор, углавном су се тицале спортских активности, те је професионалним спортистима дозвољено да тренирају на отвореним и затвореним теренима, уз одређене услове, док је становништва омогућено да рекреатовмо играју тенис, голф, користе стрељане...

Ублажавање мера које се најављује од 1. маја јесте отварање продавница већих од 400 квадратних метара, а са радом ће почети и фризерски и козметички салони, док ће радници бити у обавези да носе маске и држе социјалну дистанцу.

Каже да ће се крајем априла разматрати могућност да ђаци од 14 до 18 година похађају наставу и да би то могло да буде имплементирано већ средином маја, док су најаве да ће се обданишта и школске установе за ниже разреде отворити тек у септембру.

Студенти ће испите полагати у непосредном контакту са професорима, али уз поштовање мера социјалне заштите, док се одржавање предавања на факултетима неће одржавати до краја семестра.

Ресторани и кафићи би, додаје Родић, требало да почну са радом од 15. маја, али са удаљеношћу од два метра између столова, а тог датума се очекује и отварање тржних центара.

Тренутно се у Аустрији, истиче Родић, највише поклања пажње обнављању привреде, јер су процене Фискалног савета да ће због вируса корона Аустрија из буџета изгубити 25,6 милијарди евра.

Од 6. марта до данас око 200.000 људи је у тој земљи остало без посла, те заједно са ранијим бројем пријављених без посла, тренутно се око пола милиона грађана налази на евиденцији незапослених у Аустрији.

Међутим, указује Родић, ублажавање мера умногоме ће зависит од епидемиолошке ситауције, додајући да се ситуација прати из дана у дан.

Родић истиче да се здравствени систем у тој земљи добро показао у борби против вируса и наводи да је Аустрија, после Немачке, друга по броју лежаја за интензивну негу.

Аустрија се, каже, од самог почетка припремала за најгори сценарио коиј је подразумевао смештање болесних ван здравствених установа, те је на простору Бечког сајма направљена привремена болница са више од 8.000 лежајева.

Међу зараженима, додаје он, има и здравствених радника, али и осталих који су били први на удару, као што су полицајци и војници.

Мере које нису стављене ван снаге, указује Родић, јесу социјално дистанцирање и самоизолација, као и излазак из куће само због одласка у продавницу, на посао, због помоћи трећем лицу или шетње.

У Аустрији су за кршење тих мера предвиђене ригорозне новчане казне, а Родић каже да је до сада изречено више од 20.000 новчаних казни које су и до 3.600 евра.

Иако се Аустријанци сматрају за дисциплинован и миран народ, каже Родић, ипак је, додаје, било 46 физичких насртања на полицајце.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести