Ванредна одбрана од поплава у целој Србији

Због високог нивоа подземних вода и у каналској мрежи на територији Града Сремска Митровица у недељу је проглашена ванредна ситуација.
vodostaj_erski.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Одлуци о проглашењу ванредне ситуације претходила је седница Градског штаба за ванредне ситуације, на којој је констатовано да су најугроженији делови Лаћарка и градска насеља у близини великих канала Старог и Новог Чикаса и Радиначког врела.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер за Радио Нови Сад изјавио је да је ситуација стабилна, али да подземне воде и висок ниво воде у каналима и даље прави велике проблеме.

- Још увек је висок ниво подземних вода, али и велик доток воде с Фрушке горе у каналску мрежу. Поред тога, у главне канале Стари и Нови Чикас и Радиначко врело долази све воде с ораница које су као сунђер препуне воде. Најтеже је на Радиначком врелу јер је Нови Чикас још увек висок и не може да повуче воду из Радиначког врела. Ту је најкритичнија ситуација и уставе се затварају и тако регулише ниво у каналима. Што се тиче подземних вода, оне су изразито високе у насељима Лаћарак, те Мала Славонија и Јалија у Сремској Митровици. Ту је ситуација изузетно тешка - прецизира Санадер.

За сада нема коначних података о томе колико је домаћинстава угрожено, али је извесно да је вода ушла у неколико кућа. Са градским челницима, кризне тачке на подручју града у недељу је обишао и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић.

При водостају од 459 центиметара, уведена је редовна одбрана од поплава на Дунаву у зони Сремске Каменице, Петроварадина и Сремских Карловаца. Мерама редовне одбране од поплава обухваћено је око 13 километара насипа у овом делу Дунава, кажу у “Водама Војводине”.

Саобраћај на деоници Мланча - Студеница, након обуставе због одрона, је поново успостављен. Успостављен је и саобраћај на деоници Краљево - Крагујевац, код места Милавчићи, општина Краљево, након обуставе због изливања воде на коловоз, наводи се у саопштењу.

Јавно водопривредно предузеће “Србијаводе” увело је ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Танјугу директор тог предузећа Горан Пузовић. Он је рекао да су падавине током ноћи између недеље и понедељка погодиле Србију и да је тренутно најтежа ситуација у Книћу и Краљеву.

Ванредна одбрана је уведена због актуелних прогноза о порасту водостаја на територији Србије које је издао Републички хидрометеоролошки завод.

Најављено је да се очекују значајне падавине које могу изазвати изливања и плављења на сливовима свих бујучних токова на свим водним подручјима у надлежности ЈВП “Србијаводе”, саопштило је то предузеће. На појединим подручјима, према обавештењима добијеним од надлежних служби, већ су евидентирана изливања и плављења.

Пузовић каже да је у Краљеву проглашена ванредна ситуација, као и да се у целој Србији предузимају мере у складу с Оперативним планом за одбрану од поплава. До петка ћемо имати, према прогнозама РХМЗ, озбиљне падавине у Србији, додао је Пузовић и навео да проблем може да направи подизање нивоа река у централној и западној Србији, као и на свим брдско - планинским подручјима где има бујичних токова.

Пет особа је евакуисано због поплава током ноћи између недеље и понедељка у околини Краљева и Чачка, а аутобус са 15 особа, који се због обилних падавина заглавио на путу Краљево-Крагујевац, извучен је, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић. Три особе евакуисане су у околини  Краљева, а две у месту Вича код Чачка, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. Он је истакао да је у току ноћи у централном и западном делу Србије пала велика количина кише и да је проблема било на више места у Србији.

Због кише која непрестано пада, у месту Драгачево у општини Лучани дошло је до изливања реке Бјелице која је потопила око сто кућа, средњу школу и фудбалски стадион, а ученици су на време евакуисани, пренео је РТС.

Река Бјелица је достигла је 330 центиметара у Драгачеву и носи све пред собом. Падавине су изазвале и изливање бујичних водотокова у горњем Драгачеву. Председник општине Лучани Миливоје Доловић рекао је за агенцију Рина да је најкритичнија ситуација у месним заједницама Доњи и Горњи Дубац, Глог, Вича, Милатовићи, Каона, Котража, Вучковица, Рти и у делу Гуче. Он је навео да се излила Горушица у насељену Вича у којем је евакуисано око 15 домаћинстава. 

- Постоји опасност да ће, ако киша настави да пада овим интензитетом, вода однети и мостове у селима Доњи Дубац и Глог - казао је Доловић.

У Тутину се вода излила у двадесетак објеката, углавном у дворишта и подруме, а велики проблеми су и у местима у околини Краљева где је у педесетак кућа вода ушла у подруме и дворишта.

- Очекује се велика количина падавина, тако да смо све снаге упутили на терен - рекао је Марић и прецизирао да се то односи на централни и западни део Србије. 

Ванредна ситуација због обилних падавина проглашена је и у Трстенику, где је поплављено 50 до 60 одсто територије општине, а највише је страдало место Селиште, где је око 80 кућа поплављено.

Поред Селишта, веома тешко је погођено и место Мијајловац, а проблема има и у другим трстеничким насељима - Оџаци, Доња Црнишва, Доњи Рибник, Лопаш, Богдњае, Грабовац, Прњавор, Мала Сугубина, Стублице, Брезовица, Попина, Страгари, Дубље, Медвеђа и Божуревац, где проблем прави и клизиште.

У општини Кнић ватрогасци евакуишу угрожена домаћинства. У селу Закута река Гружа однела је мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност, преноси РТС.

На подручју општине Ивањица јуче је 116 литара кише по квадратном метру, а због обилних падавина причињена је велика материјална штета у инфраструктури, рекао је за Танјуг председник те општине Зоран Лазовић, због чега је проглашена ванредна ситуација, а спасилачке екипе су на терену.

- Поплављени су поседи и куће, а најугроженија су насеља Прилике, Радаљево, Церова, Рашчићи - рекао је Лазовић.

Више од 1.200 хектара обрадивог земљишта је под водом, а због обилних падавина евакуисано је око 50 домаћинстава на подручју општине Кнић у којој је проглашена ванредна сиитуација, рекао је за Тањуг председник те општине Мирослав Николић. Навео је да је ванредна ситуација проглашена у 36 села у тој општини, а екипе Штаба за ванредне ситуације су на терену.

- У току је евакуација становника из села Пајсевић, а још скупљамо информације са терена из 33 месне заједнице - рекао је Николић. Он је навео да је саобраћај на путу Краљево-Крагујевац био обустављен око три сата и додао је велика оштећења претрпела и железничка пруга Краљево-Крагујевац, због чега је саобраћај на том делу пруге обустављен.

Одрон на путу Нови Сад – Сремски Карловци

“Путеви Србије” саопштили су да је услед већих падавина јуче дошло до одрона на деоници пута Нови Сад - Сремски Карловци, код насеља Пуцкарош и саобраћај се одвијао једном коловозном траком. Према прогнозама РХМЗ-а, Дунав показује тенденцију мањег пораста у наредним данима. Тиса је такође у мањем порасту, док је Сава тренутно у стагнацији.

Ванредна ситуација и у Ариљу

У општини Ариље проглашена је ванредна ситуција због пораста тока Моравице, а најкритичније је у селу Миросаљци где је, према писању локалних медија, угрожено пет кућа и једна фабричка хала. Командир ватрогасне јединице у Ариљу Раде Марковић рекао је за агенцију Рина да је превентивно евакуисана школа “Јездимир Трипковић” у Латвици.  

И. Радоичић

EUR/RSD 117.5863
Најновије вести