Расписан конкурс за 50 јавних тужилаца

БЕОГРАД: Државно веће тужилаца (ДВТ) расписало је оглас за избор 50 јавних тужилаца у Србији, међу којима и за Тужиоца за организовани криминал и Вишег јавног тужиоца у Београду, сазнаје Танјуг.
tizioci
Фото: shutterstock.com/Denis Kuvaev, ilustracija

Јавни тужиоци биће бирани на мандат од шест година, а на фунције би требало да ступе од 1. јануара 2022. године.

Кандидати могу своје пријаве да поднесу ДВТ у року од 15 дана од дана објаве огласа у "Службеном гласнику Србије" 30. јула.

Поред Тужиоца за организовани криминал и Вишег Јавног тужиоца у Београду, бираће се и главни тужиоци за још 18 виших јавних тужилаштава: у Ваљеву, Смедереву, Зрењанину, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Шапцу, Крагујевцу, Јагодини, Крушевцу, Краљеву, Чачку, Новом Пазару, Нишу, Врању, Лесковцу, Неготину и Прокупљу.

На овом огласу бираће се и главни тужиоци за Прво основно јавно тужилаштво у Београду, Друго основно јавно тужилаштво у Београду и Треће основно јавно тужилаштво у Београду, као и још 27 основних јавних тужилаштава у Обреновцу, Лазаревцу, Убу, Смедереву, Новом Саду, Бачкој Паланци, Зрењанину, Бечеју, Кикинди, Сремској Митровици, Суботици, Сенти, Крагујевцу, Аранђеловцу, Јагодини, Параћину, Крушевцу, Рашки, Горњем Милановцу, Новом Пазару, Ужицу, Пожеги, Пожревцу, Великом Градишту, Владичином Хану, Лесковцу и у Лебану.

Према Закону о јавном тужилаштву, јавне тужиоце на предлог Владе бира Народна скупштина на период од шест година и може бити поново биран.

Влада предлаже Народној скупштини једног или више кандидата за избор на функцију јавног тужиоца, и то са листе кандидата коју утврђује Државно веће тужилаца (ДВТ).

Државно веће тужилаца доставља Влади листу једног или више кандидата за избор на функцију јавног тужиоца.

У случају да ДВТ предложи Влади само једног кандидата, Влада може вратити предлог ДВТ, каже Закон.

Поред прописане документације, кандидати уз пријаву на конкурс достављају и програм организације и унапређења рада јавног тужилаштва.

Кандидат који је већ носилац јавнотужилачке функције не подноси доказе о испуњености услова за избор.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести