Рано откривање ХИВ инфекције шанса за дужи живот

Сваке године, треће недеље у мају, пуне 34 године, у више од 115 земаља света обележава се Дан посвећен особама умрлим од АИДС-а.
sida, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Међународни дан сећања на преминуле од АИДС-а има за циљ да анимира и мобилише целокупну заједницу, да укључи све секторе да кроз сећање на особе које су умрле, изразе подршку особама које живе с АИДС-ом.

Према речима лекара специјалисте епидемиологије, прим. мр. сци. мед. Снежане Медић, циљ је да се заједнички подигне глас у борби против ХИВ-а и АИДС-а, против стигматизације и дискриминације особа које живе са овим вирусом, али и да се промовише добровољно, поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ.

- Тестирање на ХИВ једини је начин да се утврди да ли је неко заражен ХИВ-ом, узрочником сиде и требало би да буде саставни део бриге о здрављу сваког појединца, нарочито ако се дотични ризично понаша - каже Медић. - Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лечење и квалитетан и дуг живот особама инфицираним ХИВ-ом, али и заштиту других и спречавање преношења ХИВ-а са мајке на бебу.

Доминатна трансмисивна група у АП Војводини су и даље мушкарци који имају сексуалне односе с мушкарцима

Правовремено саветовање и тестирање на ХИВ омогућиће особама које нису инфициране да током поверљивог разговора са квалификованим саветником сагледају и процене сопствене ризике, тј. сопствено ризично понашање и факторе који томе доприносе. Такође, омогућиће им да науче како да примене мере заштите од ХИВ инфекције и других инфекција које се преносе крвљу и полним путем.

- У 2016. години на подручју АП Војводине пријављена су 43 случаја ХИВ инфекције и 13 случајева Морбус ХИВ-а - напомиње Медић. - Од та 43 случаја, чак 40 је новооткривено, док су три особе биле инфициране у 2015. години, али су пријављене тек прошле. Што се Морбус ХИВ-а тиче, у 12 случајева у моменту постављања дијагнозе ХИВ инфекције, особе су већ биле у стадијуму симптоматске ХИВ инфекције, док је код једне особе ХИВ инфекција откривена још 2010. године, али је она оболела пет година касније.


Прошле године 40 нових случајева

Према доступним подацима највише нових ХИВ инфекција у Војводини у  2016. години утврђено је на подручју Новог Сада, чак 18. Следе подручја Суботице са три, по два носиоца ХИВ вируса забележена су у општинама Беочин, Сомбор, Панчево, Рума и Стара Пазова, док је на подручју општина Бач, Бачка Топола, Тител, Опово, Ириг, Кула, Врбас, Зрењанин и Нови Кнежевац дијагностикованапо једна нова ХИВ инфекција.


Међу особама које живе с ХИВ инфекцијом, током 2016. године три су преминуле.

- Од поменуте 43 особе којима је ХИВ инфекција дијагностикована прошле године, чак 39 особа је мушког пола, док је једна женског, а ради се о брачној партнерки претходно откривене ХИВ позитивне мушке особе - напомиње Медић и додаје да су случајеви ХИВ инфекције дијагностиковани у узрасту од 18 до 69 година. - Што се начина инфицирања тиче, у чак 77,5 посто случајева радило се о сексуалном контакту. На овај начин инфицирала се једна особа женског пола и 30 особа мушког пола, од којих је њих 29 имало сексуални однос са другим мушкарцима. Доминатна трансмисивна група у АП Војводини су и даље мушкарци који имају сексуалне односе с мушкарцима. У преосталих девет случајева није утврђен начин инфицирања, а реч је о мушким особама.

- Од 1985. године, када су регистровани први случајеви ХИВ инфекције у Војводини, до краја прошле године, укупно 529 грађана Покрајине сазнало је да живи са ХИВ инфекцијом - каже наша саговорница. - Највећи број дијагностикује се између 20. и 39. године старости, чак у 65, 4 посто случајева. Од манифестне ХИВ инфекције оболело је 240 особа, или 46 посто, које живе са ХИВ-ом, а умрло је 136 особа. Од тог броја 118 умрло је директно од последица ХИВ инфекције, а њих 18 од другог узрока.


Тестирање у студентском кампусу

Међународни дан сећања на преминуле од АИДС-а у недељу, 21. маја у судентском кампусу у Новом Саду у вечерњим часовима обележавају и Унија ПЛХИВ организација Србије у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине, Заводом за заштиту студената и удружењима “Превент” и “Црвена линија”.

У склопу акције представници Института за јавно здравље Војводине тестираће бесплатно и анонимно заинтересоване, а резултати ће бити познати за двадесетак минута. Тестирање ће се одвијати испред студентских домова “Слободан Бајић” и “Вељко Влаховић”, од 19 до 21 сати.


Актуелна слика говори да 390 грађана Војводине зна да живи с ХИВ-ом, од који су 104 оболеле. Највише их је у Јужнобачком округу - 171, у Јужнобанатском их је 61, у Сремском округу 53, Севернобачком 51, Западнобачком 26, а значајно мање у Средњебанатском 15 и Севернобанатском округу - 13 особа. Од 45 војвођанских градова и општина, случајеви ХИВ инфекције забележени су у 39.

У 2017. години, закључно са прве три седмице маја, у Војводини је откривено осам нових случајева ХИВ инфекције, од којих је седам са територије Јужнобачког, а једна са територије Јужнобанатског округа.

Сава Савић

EUR/RSD 117.5827
Најновије вести