Радови на реконструкцији "Победника" почињу сутра

БЕОГРАД: Радови на реконструкцији и рестаурацији споменика "Победник" на Каламгдану почеће сутра припремањем градилишта и једног дела платоа где се споменик налази а који ће бити претворен у градилиште, казала је данас Невенка Новаковић ауторка пројекта реконструкције и рестаурације на конференцији за медије у Заводу за заштиту споменика културе града Београда.
beogradski pobednik
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Грађевински факултет Универзитета у Београду је 2016. године на захтев Завода за заштиту споменика културе града Београда дао експертско мишљење о стању споменика "Победник" на Београдској тврђави са предлогом потребних мера заштите. Мишљење је дато на основу свих претходних истраживања, затеченом стању споменика, новим геодетским мерењем и геомеханичким испитивањима тла. 

Закључак је да нагињање споменика "Победник" представља процес који и даље траје, да се ради о релативно спором процесу који не показује знаке смиривања и заустављања, да претходна интервенција на статичкој стабилности није дала резултат јер су шипови остали у меком насипу. 

У периоду од 35 година, за који постоје подаци, хоризонтално померање на висини постоља фигуре се повећало за 30 одсто. 

Оштећења бронзане скулптуре, њене везе са плинтом и каменим постаментом су утврђена још 1989. године и дат програм мера за санацију и конзервацију. 

У пројекту изведеног стања санације и конзервације споменика "Победник" 1991. године, наведено је да је санација оштећења ограничена и сведена на чишћење, запуњавање пукотина и заштиту, што је и урађено. 

Према речима Невенке Новаковић, права санација овог дела споменика захтева замену камених блокова испод ногу "Победника", демонтажу бронзане скулптуре и обнављање веза између постамента и скулптуре. 

"До нагињања споменика дошло је пре свега због његове велике тежине и постављања на неконсолидованом насипу. Прво кривљење споменика забележено је одмах након његовог постављања 1928 године и траје све до данас" казала је Новаковић и додала да су 1996. године вођени радови на статичкој санацији да би се зауставило померање споменика али је тај посао лоше урађен и нагињање се наставило" казала је Новаковић. 

Како каже, на "Победнику" постоје рупе од гелера због бурне историје Београда, али и пукотине на стопалима кроз које продире вода у саму скулптуру. 

"Нема ништа штетнијег за све споменике од воде, јер она током зиме мрзне. Лед има другачију запремину и долази до пуцања веза и ширења пукотина. Кородирале су везе између постоља и стуба на којем се налази скулптура што представља највећи проблем за споменик у целини", казала је Новаковић и додала да на крижном постољу споменика постоје бројна оштећења и да је камен веома распаднут. 

"Челични елементи су потпуно кородирали и то је разлог зашто морамо да демонтирамо скулптуру", каже Новаковић и додаје да је измештање скулптуре "Победника" само привремена. 

Интервенције на постољу и стубу споменика, према њеним речима, захтевају консолидацију фуга и замену камених блокова у кружном постољу који су до те мере оштећени да немају финкционалну носивост. 

Скулптура "Победника" биће пребачена у радионицу-атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедерево. 

Кузмановић напомиње да ће прво извршити детаљан увид који подразумева отварање скулптуре. 

"Сугуран сам да ћемо мењати унутрашњу структуру скулптуре која представља костур и носиоца споменика у статичком смислу. Након тога заменићемо и санирати делове скулптуре који су веома оштећени. Највећи изазов за нас биће замена унустрашње конструкције скулптуре која ће бити састављена од нерђајућег челика", казао је Кузмановић и додао да ће управо од унутрашње конструкције зависити стабилност целог споменика и његова отпорност на јаке ударе ветра и друге метеоролошке изазове.

Скулптура "Победника" ће бити скинута за 60 дана и након реконструкције у трајању од четири месеца бити враћена на Калемгдан.

EUR/RSD 117.5574
Најновије вести