Путници на граници обавезни да кажу одакле долазе

БЕОГРАД: Већ после првих регистрованих случајева коронавируса у Србији предвиђене су адекватне мере превенције и заштите које, између осталог, подразумевају и одређене измене у раду МУП, рекао је на РТС директор полиције Владимир Ребић.
granica guzva, tanjug
Фото: Tanjug/D.Aničić, arhiva

Превентивно су затворена 42 мања гранична прелаза, а из полиције апелују на држављане Србије који се враћају у земљу да на граничним прелазима информишу службенике МУП у којим су земљама боравили.

Директор полиције Владимир Ребић је рекао за РТС да је влада донела одлуку да се забрани улазак путницима из једне кинеске провинције, из једног града у Јужној Кореји, из кантона Тићино у Швајцарској и свим страним држављанима који долазе из Италије, Ирана и Румуније.

Ова забрана се не односи на возаче теретних возила у међународном друмском саобраћају.

Уколико постоји превоз са дозволом надлежних органа, који се одвија из Румуније и Италије са коначном дестинацијом у Републици Србији, теретна возила могу ући у Србију уз посебан надзор санитарног инспектора, истакао је Ребић и додао да се теретним возилима у транзиту кроз Србију дозвољава пролаз у трајању од 12 сати.

До сада, каже Ребић, на граничним прелазима нису евидентиране проблематичне ситуације са путницима којима је због мера владе Србије био забрањен улазак у земљу.

Директор полиције је навео да ће под посебним надзором бити и држављани Србије који живе у Србији, а за које се сумња да су заражени коронавирусом.

Одлуку о томе доноси санитарни инспектор и након тога они се спроводе у здравствену установу, казао је Ребић.

Привремено су затворена 42 мања гранична прелаза како би се спровела ефикаснија контрола и боља заштита грађана Републике Србије од особа које су у иностранству могле бити заражене вирусом.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести