Психолог: Родитељи су већи паничари од деце

МАРИБОР: Словеначки клинички психолог Александер Задел истиче два екстрема у родитељству - родитеље са очекивањима који су веома захтевни и претерано заштитнички настројене родитеље који дугорочно представљају највећу опасност по децу, јер им не дозвољавају да науче да живе живот и носе се са тешким ситуацијама.
1
Фото: pixabay.com

Задел, који је и директор института за лични развој Корпус Анима ратио, рекао је поводом почетка нове школске године да су драматично већи паничари родитељи, док су деца издржљива и углавном школу прихватају као чињеницу, преноси мариборски лист Вечер.

Према његовим речима, родитељи који схватају деце и његово школовање као лични пројекат вероватно ће бити анксиозни јер их очекују разговори о дојмаћим задацима, учењу, одговорности, резултатима.

"Данас су људи много више вештачки повезани него некада. Под тим мислим на повезаност на друственим мрежама, а не на личну повезаност. Тамо се формирају неки општи ставови, уверења и очекивања о томе како би школа, наставници и деца требало да изгледају. На овај начин губи се однос према индивидуалности самог детета, као и према наставницима и школи", рекао је он.

Како је рекао, данас се мало води рачуна о потенцијалу детета, јер влада мишљење да смо сви способни да постигнемо било шта ако довољно то желимо и дамо све од себе.

"То су огромне глупости", рекао је он и додао да притисци на дете у смислу да ће на његов живот имати утицај ако нема најбољу оцену или ако није најбоље, пре или касније манифестовати на детету.

"Зато су под великим стресом, а не зато што је школа захтевна", рекао је Задел.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести